ВКС потвърди 22 г. затвор за убиеца на Виола

0
4951

Убиецът на Виола ще лежи 22 години и половина в затвора.

Днес Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд Стефан Станев да изтърпи наказание 22 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за жестокото деяние. Решението е окончателно.

Припомняме, че на 3 ноември 2017 г. Софийският градски съд постанови присъда от 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за Стефан Станев. Той беше обвинен, че през юни 2016 г. е убил по особено жесток начин приятелката си Виола Николова. На 28 март миналата година обаче Апелативният съд в София намали постановената на първа инстанция присъда.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по касационна жалба от подсъдимия Стефан Станев срещу въззивното решение на САС.

Тричленният състав на ВКС обаче е категоричен, че няма нито допуснати нарушения на процесуалните правила, нито неправилно приложение на материалния закон. Няма нито неяснота относно волята на градския съд, нито пък е налице липса на мотиви, за да се претендира за ново разглеждане на делото.

Според ВКС както първостепенният, така и апелативният съд са определили извършеното деяние като „изключително тежко“. Проявеното впоследствие признание и съжаление за стореното не намалява неговата обществена опасност.

По тази причина касационният състав е на мнение, че определената присъда е необходима както за лечението и преосмислянето на извършеното от страна на подсъдимия, така и за превенция на онези членове на обществото, които биха оправдали подобно поведение с неразумната злоупотреба с упойващи вещества и алкохол.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук