Убиецът на Виола ще лежи 22 години и половина в затвора.

Днес Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд Стефан Станев да изтърпи наказание 22 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ за жестокото деяние. Решението е окончателно.

Припомняме, че на 3 ноември 2017 г. Софийският градски съд постанови присъда от 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за Стефан Станев. Той беше обвинен, че през юни 2016 г. е убил по особено жесток начин приятелката си Виола Николова. На 28 март миналата година обаче Апелативният съд в София намали постановената на първа инстанция присъда.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по касационна жалба от подсъдимия Стефан Станев срещу въззивното решение на САС.

Тричленният състав на ВКС обаче е категоричен, че няма нито допуснати нарушения на процесуалните правила, нито неправилно приложение на материалния закон. Няма нито неяснота относно волята на градския съд, нито пък е налице липса на мотиви, за да се претендира за ново разглеждане на делото.

Според ВКС както първостепенният, така и апелативният съд са определили извършеното деяние като „изключително тежко“. Проявеното впоследствие признание и съжаление за стореното не намалява неговата обществена опасност.

По тази причина касационният състав е на мнение, че определената присъда е необходима както за лечението и преосмислянето на извършеното от страна на подсъдимия, така и за превенция на онези членове на обществото, които биха оправдали подобно поведение с неразумната злоупотреба с упойващи вещества и алкохол.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.