Вече няма нужда от „Холдинг БДЖ“, убеден Росен Желязков

0
3116

Вече няма нужда от „Холдинг БДЖ“, но преструктурирането му ще отнеме време.“ Това заяви пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков като коментар дали управата на БДЖ ще премине към министерството.

Той обясни, че холдингът е собственост на две дъщерни дружества – товарни превози и пътнически превози. Това е опосредстваща структура между министерството и двете дружества.

Росен Желязков посочи, че до погасяването на задълженията навън структурата е имала смисъл, но към момента тя е една допълваща администрация.

По темата за оставките в БДЖ той е категоричен, че ръководството на БДЖ не може да изпълнява вътрешните си ангажименти и е склонен да ги приеме.

Припомняме, че на 7 ноември тримата членове на съвета на директорите на БДЖ подадоха оставка. Това са председателят на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, главният изпълнителен директор Владимир Владимиров и финасиста на железопътната компания Филип Алексиев,

Транспортният министър коментира и инцидента с влака в Кресненското дефиле като заяви, че минута преди инцидента е имало обход на трасето.

„Секунди след излизането на влака от тунела, скалата се е срутила“, подчерта той.

Желязков разясни, че в България са ясни всички критични участъци и те са под постоянно наблюдение.

„Общата дължина на критичните участъци за цяла България е 120 км.“, посочи министърът и допълни, че охранителите обхождат по 500-700 м. трасе за 24 часа.

За инцидента Желязков поясни, че не бива да се гледа какво толкова се е случило, а какво е предотвратено да се случи.

Той призна, че в момента има недостиг на локомотиви и мотриси.

По отношение на удължаване на срока за концесия на летище „София“, транспортният министър изтъкна, че то е с цел да се даде възможност на повече кандидати да участват в процедурата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук