Главният архитект Здравков чака проверяващи и прокуратура за трамвайните ремонти

0
3512

И прокуратурата проверяват казуса и обстоятелствата, довели нуждата от изменение на проекта за релсовия път по ул. „Граф Игнатиев“ в София, коментира пред БТВ главеният архитект Здравко Здравков.

Фирмата която доставя материала е световно известна фирма и тя също проверява материала и поставянето му и трасето, а дали е спазен закона за обществени поръчки ще кажат проверяващите, общината е спазила изискванията, допълни той.

Той обясни, че фирмата изпълнител е поставила над 1 млн. квадратни метра в цяла Европа и това, което се поставя не е рециклиран материал, а качествен материал. Винаги в процес на строителство се правят промени и доработки, добави Здравков.

Проектантът има своите грешки затова проектната документация е върната. Тя не касае само гумената подложка, а цялата безопасност. Проектантът сам се е отказал с декларация, а не е отстранен. Експерти са се произнесли, че проектът не е качествен, той отказва да го промени и се отказва, обясни главният архитект на София.

Несериозно е да се каже, че ще се сблъскат трамвая, коментира главният архитект и допълни, че не е експерт по железни пътища и затова са поканени такива. Здравков не може да коментира и най-малко ще коментира думите на „колегата Крусев“, обясни той когато разбра, че коментарът за сблъскващи се трамваи е на транспортния зам.-кмет на София.

Проектантът се прави на „ощипана мома“, това са негови проектантски грешки и отказа да ги поправи, първо отказва, а после ходи по всички медии. Не искам да коментирам проектанта Румен Борисов, проверяваме и други негови проекти в София. Забележките са дадени на проектанта от възложителя, но той отказва да ги оправи, добави отново Здравков.

Той се е доверил на забележките на изпълнителния директор на „Метрополитен“ професор Братоев, когото счита за достатъчен авторитет. Трасето на бул. „Цар Борис III“ също се проверява. Процедурата по закона за обществените поръчки се прави на одобрен проект. Здравков не е специалист по обществени поръчки и чака да се приключи проверката. Има и дирекция за обществените поръчки в общината, те ще си дадат документацията, ще се провери и ще се разбере, обясни той.

И метро и жп и трамвай се учат в университета по архитектура, строителство и геодезия – УАСГ, обясни Здравко относно експертизата и опита на проектантите на трамвайни и жп линии.

Припомняме, фирмата „Джи Пи Груп“ извършва ремонта на улица „Граф Игнатиев“ и пространството около църквата „Свети Седмочисленици„, около които се разрази един от най-сериозните скандали за качеството на извършването ремонтни дейности. Граждани и общински съветници се противопоставиха на начина, по който се изгражда наново центъра на София.

Паралелно с това около фирмата тече друг скандал, започнал с разследването на сайта „Бивол“ и арестуваните по погрешка журналисти. В последствие вицепремиерът Томислав Дончев подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата по случая, като службите се заеха да проверяват.

От „Спаси София“ вече сигнализираха, че ремонтът се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове.

Лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов също разкритикува начина, по който се извършва ремонтът на столичната улица „Граф Игнаитев“. Според него този ремонт „блести с недомислици“.

Припомняме също, че след основния ремонт на булевард „Дондуков“ в столицата се наложи да се правят ремонти на ремонтите няколко пъти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук