Дончев вижда проблема във фалшивите новини, че им се вярва, не че ги има

0
5244

„Големият проблем с фалшивите новини е, че не някой ги измисля, големият проблем е, че някой им вярва“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев на международната конференция „Стойността на комуникациите в дигиталната ера“ във Велико Търново, съобщава БНР.

Дончев добави, че „държавата е еднакво редно и подозрително да се намесваили да не се намесва.  Ние не можем да говорим за държавна цензура, която обезателно да регулира нещата„. Той счита, че трябва да се създадат механизми за критични нива на съобразителност, където да се преценява кое е истина и кое не и това не е само роля на държавата.

Във връзка с протестите и исканията,Дончев обясни, че не може да разбере посланието „Смяна на системата“, „иначе всеки протест и всеки призив, който е издигнат, аз го слушам и го чувам внимателно и ако е възможно и реалистично, се опитвам да съобразя действията си с него. За съжаление невинаги е възможно“.

„Системата не е съвършена, тя има нужда да се променя и с по-големи, и с по-малки крачки. Единственият стремеж е в опитите си да променим системата и да я направим по-добра, да не я разрушим. Защото ние друга държава си нямаме. Ако разрушим тази, която имаме, после ще трябва да я изграждаме наново, а както знаем от прехода, това отнема десетилетия„, коментира той.

„Ако разсъждаваме на ниво парламентарна аритметика, правителството има достатъчно подкрепа в парламента. Естествено парламентарната аритметика не е единственият отговор на този въпрос“, добави Дончев.

Той коментира, че „правителството ще работи, докато е възможно и докато има смисъл от неговата работа, това важи и за самия мен. Аз бих бил на служба, докато усещам смисъл от работата си. Надявам се да има смисъл до края на мандата“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук