25% от всички процедури за една година, които са финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), са завършили с раждания.

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“.

Данните са за 2016 г., за да може да се обхванат резултатите на всички бременности и са предоставени от ЦАР.

Общо 2710 са били процедурите, които е финансирал общественият фондпреди две години. Повечето от тях – 2328, са извършени по метода ICSI, а останалите 219 чрез ин витро.

Общо 679 от всички процедури или 25% са завършили с раждания, а броят на появилите се бебета е 820, тъй като някои от бременностите са били многоплодни.

Центровете, които са работили с ЦАР през 2016 г. са били 32. Броят на процедурите, които са извършени в тях обаче варира значително, както и процентът на успеваемост.

Най-малко опити за зачеване са били направени в 4 клиники – „Пулс“ (0), „Нова Радост“ (0), „Св. Лазар“ (2) и МЦ-ЦАР (2). Най-много пък са осъществени в „Надежда Репродуктив“ (669), „Д-р Щерев“ (445) и „Селена“ (203).

Според данните процентът на успеваемост за отделните клиники варира от 0 до 50%, като достига над средното ниво от 25%, само в 9 или по-малко от една трета от всички 32 болници.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.