ЕКСКЛУЗИВНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА DAILYPRESS-bg.com: Тежка некомпетентност и бягство от професионална отговорност на членове от Националното бюро за контрол на СРС!

Кой е лидерът на политическа партия, който е накарал своя представител в Бюрото да спре Бойко Рашков и проверките му в ДАНС?

0
220060
Снимки/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / www.dailypress-bg.com

Разследване на Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Едва 8 от общо 28 съдебни района на територията на България са били проверени по линия на контрол на използваните специални разузнавателни средства (СРС) през 2018 година, научи ексклузивно Информационна агенция „Дейли Прес“ от настоящи служители от Бюрото за контрол на СРС.

Комплексни проверки са били извършени единствено през февруари месец 2018 година от члена на Бюрото Огнян Атанасов (ГЕРБ), който след първоначален отказ да изпълни решение на службата и указание на председателя й Бойко Рашков, все пак с няколко седмици закъснение извършва проверки в районите Ловеч, Велико Търново, Плевен, Габрово, Бургас и Ямбол. Инцидентни проверки във връзка с конкретни случаи са били направени единствено още от самия председател на Бюрото Бойко Рашков (чиито професионални задължения в позицията му на ръководител на Бюрото не включват прякото извършване на подобно дейност) в районите на Стара Загора и Хасково. 

Пред Информационна агенция „Дейли Прес“ служители на държавната служба по контрол на СРС разказаха още, че след предаването на годишния доклад на Бюрото на 31 май 2018 (отчитащ периода за предходната година) на редовно заседание и след решение на неговия председател Бойко Рашков, 3-мата останали членове – Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Стоичков Янакиев (Атака) са отказали да извършват проверки в останалите съдебни райони в страната, използвайки безумния за държавен служител аргумент „и без това мандата ни изтича“.

По този начин със своето скандално бездействие те реално оставили без контрол и напълно непроверени над 100 структури из цялата страна.

Нека припомним, че Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства има за своя професионална задача редовния контрол и проверки на използваните СРС-та в окръжните съдилища в страната, в окръжните прокуратури, във военните съдилища, във военните окръжни прокуратури, в областните дирекции на МВР, в Териториалните дирекции на ДАНС, както и в териториалната структура на ДАТО.

Според източници на Информационна агенция „Дейли Прес“ от Бюрото по СРС, почти през целия си мандат Илия Ганев (БСП) и Огнян Атанасов (ГЕРБ) проявявали скандално бездействие и тежка професионална некомпетенстност, като и двамата за „5 години дори не са си включвали принтерите в кабинетите“, разказват свидетели на дейността им или по-скоро на липсата на такава.

На заседание през септември месец тази година Ганев, Стоичков и Атанасов отново отказали да изпълнят законовите си задължения, криейки се зад приключващия мандат.

Вследствие на това тяхно бездействие, само на територията на София останали непроверени близо 50 специализирани служби.

Нека припомним също, че именно тази седмица на парламента предстои да избере нов състав и ръководство на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Преди дни парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите и прие да предложи в пленарна зала за състава на шестчленното бюро досегашния му ръководител Бойко Рашков и Илия Ганев – кандидатури на БСП, Огнян Стоичков – предложен от „Обединените патриоти“ – „Атака“, Пламен Иванов – кандидатура на „Воля“, Илко Желязков – кандидатура на ДПС и Огнян Атанасов – кандидатура на ГЕРБ. За зам.-председател ще бъде предложен Илко Желязков, а за председателския пост – кандидатурите на досегашния шеф на Бюрото Бойко Рашков, действащия член на Бюрото Огнян Стоичков и Пламен Иванов от „Воля“. Решението бе взето с 6 гласа „за“, нито един „против“ и без въздържали се.

Всъщност, освен в крайното безхаберие към професионалните ангажименти на някои от досегашните членове, скандалът в предстоящия избор се съдържа и във факта, че единствено Бойко Рашков е с необходимата професионална компетенция за поста председател, особено предвид европейските препоръки членове на подобни органи да имат ценза и статута на съдии от ВКС. В същото време обаче, поради своята политическа независимост, Рашков се явява политически неудобен за „партийните централи“, а за мястото му пък точат зъби лица с крайно неподходящ за тази служба служебен бекграунд.

Кандидатурата на Илия Ганев за член на Бюрото по контрол на СРС пък е направо комична предвид факта, че той е завършил магистратура със специалност „Механизация и автоматизация на горското стопанство и дърводобива“, а после е бил обикновен пожарникар, а кандидатът на Веселин Марешки и „Воля“ ни в клин, ни в ръкав, макар и да е служител от ДАНС, директно се цели в председателския пост.

Любопитен факт е, че всеки един член на Националното бюро по контрол на специалните разузнавателни средства получава нетно около 5 500 лева месечно. Факт, който още повече вдига градуса на недоволство от отказа на досегашни негови членове да свършат законната си работа.

Очaквайте още по темата в Информацонна агенция „Дейли Прес“:

– Заради бездействието на членове на Бюрото по контрол на СРС вече 3 месеца се осуетява проверката на лидер на политическа партия

– Отново заради безхаберието на 2-ма членове на службата вече месеци наред няколко български депутати остават без отговор – използвани ли са СРС-та срещу тях?

– Има ли лидер на политическа партия, подал молба за проверка, която умишлено се бави от членове на Бюрото? 

– Кой е лидерът на политическа партия, който е накарал своя представител в Бюрото да спре Бойко Рашков и проверките му в ДАНС?

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук