Има такова място! Вижте единствения ски курорт, който никога не затваря врати

0
5243

Някои курорти имат достатъчно сняг, за да могат да работят чак до юли. Но никой не може да се похвали с целогодишно постоянство. Или почти никой. Всъщност има едва няколко дестинации, на които можете да карате ски през цялата година.

В цяла Северна Америка има само едно такова място. То се намира на връх Худ, част от планинската верига Каскади. Нарича се Тимбърлайн, а славата си на най-продължително работещ курорт дължи на факта, че се намира на ледника Палмър на източния склон на Худ.

През лятото можете да се спуснете по писта дълга почти 800 метра. През зимата трасето е дори още по-дълго. И това не е единствената забележителност на това изключително атрактивно за цяла Америка място.

Но първо за ските. Курортът разполага с общо 9 лифта, 5 от които са високоскоростни с по четири кабини. Два от тях работят и през нощта за любителите нанощното спускане. На разположение са общо 1 415 акра площ за каране на ски.

През зимата можете да се спуснете по дълъг 1100 метра наклон, а през лятото той се „скъсява“ до 800 метра. Шансовете за снеговалеж през август са доста нищожни, затова пък куротът е изградил масивни съоръжения за скокове и писти с изкуствен сняг, на които напредналите да се упражняват колкото си искат.

Лифтът Палмър, високо в ледниците на връх Худ, работи през летните месеци. Той вози скиорите до 2600 метра надморска височина, което го прави най-високия лифт на Худ.

Върхът се радва на изобилие от сняг като годишно там падат по 120-150 см сняг. Въпреки че голяма част от него е мокър и тежък (наричат го „бетона на Каскадите“), хубавото е, че се задържа за дълго време, дори и през лятото. Зимният сезон обикновено започва рано – от средата на ноември и продължава до края на май. Счита се, че летният сезон продължава до септември. При добър снеговалеж курортът остава отворен и през есента. Отборът по ски на САЩ, както и други професионални състезатели по ски и сноуборд, идват тук на летни лагери и тренировки.

Едно от най-добрите неща в Тимбърлайн са неговите служители. Всички са много отзивчиви и дружелюбни. Голяма част от работниците на лифта са възрастни хора, работещи там от много години. Винаги са готови да поздравят и да дадат полезна информация.

Освен това курортът има страхотно ски училище. Отзивите за инструкторите са отлични. А големите лифтове правят возенето на семействата с цялата им екипировка изключително удобно.

Не бива да се пропуска и най-известната атракция на курорта – красивата историческа хижа. Обявена за национална историческа забележителност през 1977 година, тя привлича хиляди туристи. Построена е едва за 15 месеца от юни 1936 до септември 1937 година. Безработни знаятчии издигнали тази великолепна сграда изцяло на ръка от дървесина и камъни, които намерили в гората наоколо. В по-голямата си част хижата се ползва и днес. Тя приема гости за преспиване, за вечеря в ресторанта и е чудесно място за сватби.

От хижата се открива и изумителна гледка към връх Худ. В ясни дни от пистите има красив изглед към самата планина и околните върхове на Каскадите.

Тимбърлайн се намира в най-северната част на американския щат Орегон, на границата с щата Вашингтон. В близост е столицата на щата Салем, както и Портланд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук