Колумбия предлага нов регионален блок, който да изолира Венецуела (ОБНОВЕНА)

0
4535

Създаването на нов регионален блок, чиято цел ще бъде да изолира Венецуела. Това предлага колумбийският президент Иван Дуке, цитиран от АП.

Той трябва да замести Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР), в който Каракас има силни позиции. 

Дуке обяви в интервю за местно радио, че вече е обсъдил идеята с чилийския си колега Себастиан Пинера. 

Новото обединение трябва да се казва ПРОСУР и да защитава демокрацията и свободния пазар.

Колумбия и още 5 държави напуснаха УНАСУР миналата година, след като обвиниха организацията в бездействие на фона на кризата във Венецуела.

Припомняме, че преизбирането на президента Николас Мадуро беше обявено за нелегитимно от САЩ, ЕС, Организацията на американските държави, Групата от Лима. Държавите отправиха към него призиви да не встъпва в длъжност.

Каракас не прие декларацията им, като отново хвърли обвинения към САЩ, че прекалено се намесва в регионалната политика и оказва натиск.

Последно, Мадуро сравни бразилския си колега Жаир Болсонару с Хитлер.

Между Венецуела и Колумбия бяха разменени обвинения в опит за убийството на президентите на двете страни.

В самата Венецуела не стихват сблъсъците между управляващи и опозиция.

След като на 10 януари президентът Николас Мадуро встъпи във втория си мандат, на следващия ден – 11 януари, председателят на парламента заяви, че има готовност да поеме президентските функции и призова гражданите към масови протести.

Председателят на парламента, който беше обявен от Мадуро за нелегитимен, призова народа на масови протести на 23 януари. На този ден през 1958 г. във Венецуела е свален режимът на Маркос Перес Хименес.

Спецслужбите на Венецуела задържаха, а след това освободиха председателя на парламента Хуан Гуаидо.

Междувременно, Мадуро обяви повишаване на надниците с 300 процента. Taка, минималното заплащане достигна 18 000 боливара на месец, което се равнява на около 7 долара. Годишната инфлация достигна 2 млн. процента. Около 3 лн. души са имигрирали от бедността във Венецуела от 2015 година насам. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук