Али Бонго се завърна в Габон

0
2394

Президентът на Габон Али Бонго се завърна в страната си. Това са потвърдили източници от правителството, цитирани от „Ройтерс“.

Това се случва след 3-месечното му отсъствие от страната за лечение и осуетения опит за преврат на военни. 

Новото правителство бе избрано като опит да се потушат слуховете за политическа нестабилност.

Двама души бяха убити, а 8 други задържани след проваления пуч. Всички те са военни.

Войниците бунтовници срещу властта поеха в началото на годината контрола над държавното радио, като прочетоха кратко изявление, обявяващо „Национален съвет за възстановяване“.

За кратко те взеха и заложници. При намесата на армията, лоялна към президента, бяха убити двама от метежниците, а другите – задържани.

Семейството на боледуващия лидер на страната е на власт в продължение на 50 години.

Настоящият лидер Али Бонго наследи баща си Омар Бонго като президент през 2009 г. Той беше преизбран с малка разлика през 2016 г. в избори, които бяха белязани от насилие и обвинения в измами.

Опитът за преврат дойде като огромна изненада. Армията винаги е била възприемана като лоялна към семейството на Бонго, защото е доминирана от президентската гвардия, която в по-голямата си част идва от родния край на Бонго.

Бонго получи инсулт през октомври и се лекува в Мароко. Той се опита да сложи край на слуховете за неговото здравословно състояние с телевизионно обръщение за Нова година, в което каза, че се чувства добре.

Войниците метежници заявиха, че са били разочаровани от посланието, наричайки го „жалка гледка“ и „непреклонен опит да стои на власт“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук