Правителство бори домашното насилие с национална програма

0
1687

Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2019 г.

Документът е изготвен на основание на Закона за защита от домашното насилие, в който е заложено изискването всяка година до 31 март правителството да приема Национална програма за превенция и защита от домашно насилие.

В програмата за 2019 г. са посочени предстоящите дейности, отговорните структури, източниците на финансиране, сроковете за изпълнение и очакваните резултати.

Документът съдържа институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадали от домашно насилие, както и такива за контрол и оценка.

Проблемът с домашното насилие остава предизвикателство за правителството. Според статистика през 2017 г. близо 2500 души са станали жертва на тормоз у нас.

В началото на 2018 г. ратификацията на Истанбулската конвенция беше възпрепятствана от общественото недоволство. Тогава гражданите изразиха мнение, че нейната цел е не да гарантира превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие, а да прокара трети пол.

БСП също се обяви против Истанбуската конвенция заради текст, апелиращ за противодействие срещу предразсъдъците към социалните роли на мъжете и жените. През юли лидерът на червените приветства решението на Конституционния съд на Р. България, според което Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че го е срам от провала на ГЕРБ при представянето на документа пред българското общество. Тогава министър-председателят призна, че не е очаквал толкова негативна реакция от хората при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Докато правителството и народът се изясняваха в какво всъщност се състои Конвенцията, броят на жертвите на насилие не престана да расте.

През изминалата година над 24 жени бяха убити. Един от случаите, които предизвикаха най-широк обществен отзвук, беше убийството на 23-годишна жена и детето й на 1 година през октомври в столичния квартал „Надежда“.

Мрачно започна и 2019 г. Само преди ден мъж намушка смъртоносно съпругата си от ревност.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук