Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2019 г.

Документът е изготвен на основание на Закона за защита от домашното насилие, в който е заложено изискването всяка година до 31 март правителството да приема Национална програма за превенция и защита от домашно насилие.

В програмата за 2019 г. са посочени предстоящите дейности, отговорните структури, източниците на финансиране, сроковете за изпълнение и очакваните резултати.

Документът съдържа институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадали от домашно насилие, както и такива за контрол и оценка.

Проблемът с домашното насилие остава предизвикателство за правителството. Според статистика през 2017 г. близо 2500 души са станали жертва на тормоз у нас.

В началото на 2018 г. ратификацията на Истанбулската конвенция беше възпрепятствана от общественото недоволство. Тогава гражданите изразиха мнение, че нейната цел е не да гарантира превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие, а да прокара трети пол.

БСП също се обяви против Истанбуската конвенция заради текст, апелиращ за противодействие срещу предразсъдъците към социалните роли на мъжете и жените. През юли лидерът на червените приветства решението на Конституционния съд на Р. България, според което Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че го е срам от провала на ГЕРБ при представянето на документа пред българското общество. Тогава министър-председателят призна, че не е очаквал толкова негативна реакция от хората при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич.

Докато правителството и народът се изясняваха в какво всъщност се състои Конвенцията, броят на жертвите на насилие не престана да расте.

През изминалата година над 24 жени бяха убити. Един от случаите, които предизвикаха най-широк обществен отзвук, беше убийството на 23-годишна жена и детето й на 1 година през октомври в столичния квартал „Надежда“.

Мрачно започна и 2019 г. Само преди ден мъж намушка смъртоносно съпругата си от ревност.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.