ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Викторио Александров се видя като „объркан човек, който не знае какво прави“ (видео/обзор)

Съдът не се съгласи с аргументите на защитата, а с тези на прокуратурата

0
21838
Снимка: Велко Ангелов

По темата работи репортерът ни: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Софийският апелативен съд

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Викторио Александров – мъжът, обвинен за убийството на приятелката и детето си, както и за принуда на таксиметров шофьор, предаде по-рано през деня журналистът ни Тодор Стефанов,

Съдебният състав с председател Невена Грозева и членове Светла Букова и Пламен Дацов прие, че има обосновано предположение Александров да е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Съдът обясни, че на етапа, на който е разследването, няма как да се очаква да е готова назначената психологична експертиза, която да установи състоянието на обвиняемия към момента на извършване на двете убийства. Освен това и той, и родителите му отричат да е страдал от психично заболяване.

Магистратите обаче подчертаха, че този въпрос не е предмет на разглеждане при определяне на мярка за неотклонение, а е въпрос по същество. Едва след като бъде готова експертизата, ще се знае вменяем или не е бил той към момента на извършване на деянията, в който е обвинен, обясни още съдът.

По тази причина липсата на експертиза не е пречка за оставането на Александров в ареста.

Съдиите заявиха още, че здравословното му състояние е съвместимо с налагане на най-тежката мярка за неотклонение, защото трябва да му се прави само превръзка на главата, което може да се извършва в болницата в ареста.

ВИДЕО:

За разлика от заседанието пред първоинстанционния съд този път Александров направи значително по-кратки изказвания. Той говори за себе си дистанцирано, като заяви, че, гледайки доказателствата по делото, виждал, че не ставало дума за човек, който иска да се укрие, а за „объркан човек, който не знае какво прави“.

Заяви, че не е „убиец, крадец или каквото и да е“, и помоли съдиите да го пуснат под домашен арест. Заради засиления медиен интерес всички медии щели да бъдат пред дома му и той нямало къде да отива, аргументира се още Александров.

Допълни, че условията в ареста са опасни за живота и здравето му.

Служебният му адвокат Елисавета Иванова заяви, че от свидетелските показания по делото може да се направи извод, че Александров не е разбирал действията си и не е могъл да ги ръководи.

Тя заяви още, че ако той умишлено е убил приятелката си Дарина Министерска, нямало е да остави всичките си вещи в дома ѝ в столичния квартал „Надежда“.

Според други показания той изглеждал като пиян, от което защитата му направи извода, че е бил неадекватен. Не е известно дали вече е готова експертизата, която да установи дали на 29 октомври, когато са извършени двете убийства, Александров е бил под въздействие на алкохол или наркотици.

Адвокат Иванова посочи и друг случай, който показвал, че Александров е бил с нездрав разсъдък – когато е казал на таксиметровия шофьор, че приятелката му е убила другото им дете. За думите на Александров се разбра от показанията на таксиметровия шофьор, който го е возил в периода след извършване на убийството на Дарина Министерска и преди убийството на детето и опита за самоубийство на Александров.

Третото обвинение на Александров е за принуда на таксиметровия шофьор.

Съдът не се съгласи с аргументите на защитата, а с тези на прокуратурата.

Представителят на държавното обвинение заяви, че действията след убийството били действия на човек, който иска да се укрие.

Освен това прокурорът цитира оставеното от Александров писмо до родителите му, в което е обяснил, че иска да замине с дъщеря си в Турция.

На предишното заседание обвиняемият заяви, че е писал писмото няколко дни преди деня на двете убийства, а днес пред съда бе представена графологична експертиза, доказала, че той е авторът на писмото.

ВИДЕО:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук