Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Президенство на РБ

С особено удоволствие изпълнявам конституционните си правомощия да връча пагоните на висши офицери„. 

С тези думи президентът Румен Радев удостои с висши военни звания бригаден генерал Красимир Кънев, полк. Стайко Прокопиев и полк. Здравко Пехливанов на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция.

Президентът Радев е убеден, че благодарение на професионализма и компетентността на военнослужещите ще се усъвършенства взаимодействието между различните административни звена в щаба на отбраната.

„Сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на пагоните, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ“, заяви Румен Радев.

Бригаден генерал Красимир Кънев вече е с чин генерал-майор и е назначен за началник на щаба на Военновъздушните сили. През 2007 г. той бе командир е на българския контингент на операциите на КФОР в Косово. От 2017 г. ген. Кънев бе директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната.

Полковник Стайко Прокопиев е с международен опит като представител на МО. Днес той беше назначен на длъжността директор „Стратегическо планиране“ на МО и беше удостоен със званието бригаден генерал.

Полковник Здравко Пехливанов бе назначен длъжността заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия. Той встъпва в длъжност от 1 януари 2019 г. Полк. Пехливанов бе удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Това е изключително отговорна длъжност, на която трябва да се покажат високи качества – работа за интересите на Алианса и защита на българските интереси, изтъкна президентът.

Румен Радев пожела на генералите сили, воля и висок дух в изпълнение на задълженията им. Той им желае да разширят спектъра от способностите си и да издигнат авторитета на висшите военновъздушни сили.

Изображение 397483

Изображение 397494

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.