Учени от САЩ начело с българин разработиха терапия за COVID-19

0

Тя е основана на антитела, които блокират вируса, обяснява проф. Димитров

Екип от учени от университета в Питсбърг начело с българина проф. Димитър Димитров разработи терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитяло, което блокира вируса.

Проф. Димитров работи в САЩ от 1990 година, а през 2017 година създава Центъра по терапевтични антитела в университета в Питсбърг.

Oт години той разработва терапии с антитела срещу редица смъртоносни вируси и заболявания като ХИВ и рак. От януари миналата година с екипа му се концентрират върху COVID-19 и откриване на антитела срещу него. Няколко седмици по-късно успяват, се казва в репортаж на Bulgaria ON AIR.

Според българския учен терапиите с антитела имат много голям потенциал.

„Ваксината не работи при всички хора. Второ – когато си инфектиран, това е единственото лекарство, това са единствените много специфични и потентни лекарства, които могат евентуално да спасят човек“, обясни проф. Димитров.

От началото на годината станаха известни и няколко мутации на вируса –британски, южноафрикански и бразилски. Именно мутациите според проф. Димитров са и основната опасност за ефективността както на ваксините, така и на антителата.

„Нашите антитела, тези мутанти, върху които сега ги пробвахме, работят много добре срещу един от мутантите. Сега ги пробваме и върху други. Южноафриканският е по-опасен, избягва по-лесно от антителата, както и ваксините по-трудно го неутрализират“, кача ученият.

Проф. Димитров не изключва и вероятността от трета вълна на заразата.

„От научна гледна точка ще се справим с това нещо, въпросът е времето. То е игра на преследване. Вирусът мутира, ние го преследваме“, посочи той.

Самият проф. Димитров все още не се е ваксинирал, но неговата дъщеря вече го е направила.

„Освен това идва една друга ваксина, която аз лично предпочитам. Базирана е на белтък, Novavax се казва. Скоро ще бъде одобрена, обаче в клиничния опит този вариант от Южна Африка, тя има само около 50%, даже по-малко ефективност“, каза професорът.

Тази години предстоят и клинични изпитвания върху хора чрез синтетични антитела, които неутрализират на 100 процента ХИВ инфекцията. Професор Димитров препоръча и носенето на маски и спазването на дистанция като част от борбата с коронавируса.

Вижте повече в репортажа Даяна Георгиева.

blob:https://www.dnes.bg/635b6916-a306-4dae-87fa-273d07448fe4

Елка Василева

dnes.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.