неделя, декември 4, 2022
Google search engine
дом Власт и държава Янаки Стоилов оттегли номинацията си за конституционен съдия

Янаки Стоилов оттегли номинацията си за конституционен съдия

0
13052

Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Мотивът му е, че не иска да участва в предрешена битка.

Стоилов, който е преподавател по теория на правото в СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш дългогодишен депутат от БСП, бе номиниран от партията.

До 26 септември от левицата ще решат дали да внесат нова кандидатура.

Той бе депутат в няколко народни събрания, но с промяната на Устава на БСП, приет от делегатите на 49-тия Конгрес на партията от 4 февруари 2017 г. се оттегли от народното представителство. В новите условия депутатите на БСП трябва да са били по-малко от 12 г. в парламента.

От сегашното народно събрание, което може да излъчи само една кандидатура, остава само другата номинация за КС на Красимир Влахов.

Той е номиниран от ГЕРБ и ОП.

По-рано през деня парламентарните групи на ГЕРБ и техните коалиционни партньори от „Обединени патриоти“ изслушаха мотивите Красимир Влахов за КС. Красимир Влахов е бивш заместник-председател на Върховния касационен съд.

Припомняме, че на 1 октомври е свикано общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Те ще изработят правила за провеждане на избор на двама съдии за Конституционния съд (КС). Общото събрание за избора е насрочено за 25 октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук