Атанасова обяви последната пикантна оферта на ГЕРБ към партиите

0
82

Да се контролираме взаимно. Ако не – кабинет на малцинството, отсече тя

Партиите да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност. Това настоятелно помоли шефката на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Да помислят за България“, повтори тя и обясни: „Очевидно хората така са ни излъчили в 48-ото Народно събрание (НС), за да се контролираме взаимно.

Този паритет и баланс на силите всъщност е възможност да не допуснем лобистко законодателство, взаимно да се контролираме, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актове“, обясни още Атанасова в сутрешния блок на bTV.

„И „за“, и „против“ да сме, трябва да имаме силата да седнем на една маса и да го кажем“, призова тя за диалог. Затова и решили медиатори – Паси и Плевнелиев, да водят разговорите, за да се избяга от крайния антагонизъм на кампанията. Потенциалът за излъчване на правителство от този парламент бил само „вслушване в разума“.

Коалицията с БСП, ДПС и „Български възход“ (БВ) бе само за излъчване на председател на парламента, потвърдиха го и всички те“, каза Атанасова.

Но не отхвърли подкрепа от тези партии, ако се стигне до управление на ГЕРБ.

„Да, може да се търсят различни мнозинства по приоритети“, потвърди тя хипотезата за кабинет на малцинството с плаващи мнозинства.

„Български възход“ е възможен партньор, за ДПС Атанасова не отговори конкретно.

Кабинет на малцинството само на ГЕРБ пък е „единственият възможен вариант, щом всички отказват разговор“. Ние имаме ангажимент към избирателите си и екип, доказа своята експертиза“, обясни тя защо са длъжни да опитат. „Но само ГЕРБ е последното решение, има и още варианти, тепърва предстои да се видят след консултациите и при президента“, добави Атанасова. „Ако това НС откаже да излъчи кабинет, значи тласкаме държавата към непарламентарна демокрация„, предупреди тя.

„Искахме още миналата година промяна в Изборния кодекс, така че хората сами да избират дали ще гласуват с машина, или на хартия“, така Атанасова потвърди, че ще се прави опит за връщане на хартиената бюлетина в този парламент. „БСП внесе проекта си първия ден, вероятно тя ще бъде подкрепена, а и ние имаме законопроект от миналото НС“, обясни председателката на групата.

Не било „коалиция на хартиената бюлетина„, както го определи „Демократична България“ (ДБ), а „коалиция на избора на хората“ – когато сами си решават как искат да подадат вота си.

Това, че всички партии пращат хора в СИК, било гаранция срещу измами. „На машините ли се доверяваме повече, или на хората?“, попита тя.

„Машините биха ли могли да се манипулират по някакъв начин от хората? Може би биха. А хората биха ли могли да се манипулират по някакъв начин от машините? Вероятно не. Т.е. моето доверие е предимно към хората“, заяви Атанасова.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук