БЕЗОБРАЗИЕ! БНТ членува в частната корпоративна КРИБ – лицемерието на държавната медия е скандално, като порно филмчето преди „Лека нощ, деца“

0
11626

Задава се „БНТ гейт“. Покрай отвратителното посегателство над журналиста Иво Никодимов от БНТ излезе една не по-малко възмутителна истина. Оказа се, че държавната телевизия е член на КРИБ.

Разшифрована абревиатурата означава Конфедерация на работотаделите и индустриалците България. Структурата е корпоративна и в нея членуват структури на едрия и среден бизнес. Което означава, че БНТ, която е на бюджетна издръжка, се има за корпоративна структура с функции на работодател. И за да членува в конфедерацията вняса доста сериозна парична лепта във вид на членски внос.

Това стана ясно от писмото на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, който заявява на шефката на БНТ Вяра Анкова: „Като защитници на свободното пазарно стопанство, което не може да съществува без свобода на словото, ние от КРИБ сме солидарни с обществената телевизия БНТ, член на КРИБ, както и с всички, които отстояват ценностите на гражданското общество.“

Оттук произтичат няколко въпроса, с които твърде заетата напоследък прокуратурата ще има трябда да си намери още работа. Първият е за корпоративния статут на БНТ, който влиза в остро противоречие с лицензията на телевизията като обществена медия, заради който държавата я издържа с парите на данъкоплатците, които са работещи, а не работодатели! Т.е., тя или е в остро проотиворечие със закона, или е в остро противоречие със статута на КРИБ.

Иначе по тази логика в конфигурацията трябва да членуват всички министерства, агенции и други държавни предприятия и структури и дори самото правителство, тъй като това са най-големите работодатели в държавата, а някои от тях – и най-големите корпоративни единици. При всички случаи БНТ е в остър конфликт със закона.

Не по-малко важно е обаче, че е в остър конфликт на интереси, тъй като е член на една частна организация, която има свои интереси в разрез с интересите например на синдикатите, а често и на самия кабинет.

Вторият въпрос е свързан с държавните пари, които БНТ плаща за членството си в КРИБ. И се пита в скандалното уравнение – кой управителен орган на телевизията или пък контролниият орган СЕМ е взел решение за този харч и на какво основание?

(Едва ли някой е питал Иво Никодимов за това!)

Съгласни ли са драгите зрители – данъкоплатци, парите им да отиват в частната структура на едри бизнесмени? Защо ръководството на БНТ плаща именно на този корпоративен работодателски съюз, а не да речем на АИКБ, БТПП или ССИ, а може би на КНСБ или КТ „Подкрепа”? По какъв член от Закона за електронните медии БНТ е влязла в частен корпоративен съюз и какви принципи отстоява с членството си в него? И още, както казваше покойната Васа Ганева: „О, спи ли, СЕМ, о, СЕМ не види ли?!”.

И накрая, в писмото си до Вяра Анкова Кирил Домусчиев предлага финансово и всякакво друго съдействие на брутално нападнатия журналист Иво Никодимов. Без да влагаме какъвто и да било цинизъм, дълбоко се съмняваме в чистосърдечността на това педложение, първо, защото то е публично, второ, защото е обвързващо за една медия и трето, защото предишния ден посред бял ден на улицата пребиха известна столична нотариуска и дъщеря ѝ, но КРИБ не предложи такава помощ.

Всичко това навява на мисълта, че след излизането на Вяра Анкова и, надяваме се, близкото ѝ обкръжение, овладяло държавната телевизия, целият този Авгиев обор най-сетне ще бъде изринат заедно с надзорника СЕМ. Защото СЕМ бил приел финансовия отчет на Вяра Анкова за БНТ. От който като нищо може да излязат подобни на тези в НДК бакии, че даже и „НДК гейт” може да ни заприлича на „Лека нощ, деца!”, а в сравнение с него „БНТ гейт” – на порно филмчето, което наскоро държавната медия пусна преди детското предаване.

Данъкоплатецът има право да знае кой и за какво харчи парите му и, ако това е валидно за КТБ и НДК, три пъти по-валидно е за БНТ като изразител на обективното обществено мнение.

И прокуратурата и ДААНС изобщо да не се разсейват и по този въпрос.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.