Борбата отново получи най-много пари от държавата, бойните спортове се изкачват

0
12963
© LAP.bg

Българската федерация по борба отново получава най-голямо финансиране от спортното министерство, показва справка. В същото време за поредна година бяха увеличени държавните пари за плеядата от бойни спортове. Те са финансирани с общо около 3 милиона лева.

Федерацията по борба ще получи 2.5 милиона лева за 2018 г. Това е с половин милиона по-малко в сравнение с 2017 г. Миналата година беше разочароваща за българската борба, която записа най-слабото си представяне на световното първенство от 56 години.

Въпреки че участваше с цели 20 състезатели – шест при жените и 14 при мъжете, отборът не успя да спечели нито един медал. След шампионата Париж Кралев лично разпореди проверка на федерацията по борба с цел „да се установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане дейности“. В края на годината той похвали работата на федерацията и оправда слабите резултати с контузии на основни състезатели.

Спортното министерство отпуска общо 25.768 милиона лева на 43 федерации по програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2018 г. Предстои да бъдат разгледани проектите на федерациите по кънкови спортове и ръгби. Миналата година бяха отпуснати с около един милион лева повече, а пари получиха 47 федерации.

Българската федерация по волейбол отново заема второто място по пари от спортното министерство – 2.2 млн. лева, колкото получи и през 2017 г. Федерацията по лека атлетика е финансирана с 1.91 млн. лева, а за художествената гимнастика са отделени 1.824 млн. лева.

Седем са федерациите – „милионери“ от държавната субсидия. Федерацията по бокс ще вземе 1.8 млн. лева, федерацията по ски е финансирана с 1.37 млн. лева, а Българският футболен съюз ще получи 1.25 млн. лева. В челото по отпуснати средства от бюджета на спортното министерство са кану-каякът (970 хил. лв.), вдигането на тежести (900 хил. лв.), биатлонът (900 хил. лв.), спортната стрелба (835 хил. лв.) и баскетболът (800 хил. лв.).

И през тази година всякакви видове бойни спортове ще взимат пари от държавата. От тях само джудото и едната версия на таекуондото са олимпийски дисциплини. Те са финансирани с по 600 хиляди лева от спортното министерство. Същите пари ще вземе спортната гимнастика, а само с 50 хиляди лева повече са отредени за федерацията по тенис.

Федерацията по кикбокс и муай тай получава 375 хиляди лева, а федерация по карате – 350 хиляди лева. За неолимпийската версия на таекуондото са отделени 230 хиляди лева. Федерацията по смесени бойни спортове (ММА) е финансирана със 160 хиляди лева.

В списъка са още смесени бойни спортове шотокан карате до (150 хил. лв.), самбо (145 хил. лв.) и киокушин карате (130 хил. лв.). Сумото и канадската борба получат по 100 хиляди лева.

Парите за спорта за високи постижения са разпределени в пет направления. В първата група влизат спортовете с класиране до трето място индивидуално или до осмо място отборно на последните две летни олимпиади – Лондон 2012 и Рио 2016, както и тези с класиране в топ 3 на последните си световни първенства. В нея влизат борба, бокс, волейбол, вдигане на тежести, лека атлетика, художествена гимнастика

Във втората група са спортовете с класиране от четвърто до осмо място на зимните игри в Пьонгчанг и от четвърто до осмо място на последните си световни първенства. В тази група са федерациите по ски, биатлон, плувни спортове, спортна стрелба, кану-каяк и джудо.

В третата група са спортовете, които имат възможност да спечелят квоти за следващите олимпийски игри. В третата група са „социално значими спортове“, сред които са поставени самбо, кикбокс и муай тай, шотокан карате до и коокушин карате. В последната група са „спортове с възможност за развитие“, като сред тях са включени ММА, сумо и неолимпийската версия на таекуондото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук