Борисов гневен на РБ: Да не стане така, че ГЕРБ да не подпише коалиционното спорзумение

0
1496

Министър-председатлят Бойко Борисов недвусмислено показа, че шизофренното поведение на някои партии в РБ е изпилило нервите му и вече няма да чака всички партии от блока да подпишат коалиционното споразумение.

Късно снощи на аерогара София, след завръщането си от Израел, Борисов гневно заяви: Ако до преди 10-15 дни ги чаках да подпишат, сега вече няма да чакам никого. И да не стане така, че ГЕРБ да не подпише, тогава ще видим какво ще правят…“

По думите на Борисов, реформаторите трябвало „първо да видят себе си“. Премиерът вече не го интересувало дали ще подпише някой меморандума, или не, за разлика от преди две седмици. Той обаче не пожела да коментира какво е променило позицията му.

В последните дни стана ясно, че коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Реформаторския блок“ продължава да е под въпрос. От два месеца страните обсъждат анекс към меморандума за подкрепа на кабинета, а се оказва, че само две от петте партии в Блока ще го подпишат.

След като Радан Кънев отказа да сложи подписа се.и редом до този на Борисов,  оказва, че и военният министър Николай Ненчев, слуховете за чиято оставка все повече се засилват, вече е минал в опозиция и оглавяваната от него БЗНС е третата партия, която няма да подпише анекса.

Така реформаторите имат много министри и малко сигурни гласове в пленарната зала – правителството може да разчита само на 13 „за“ от блока.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев е напълно нормално един по един различните политици, които виждат опасните тенденции, да променят позициите си. „Г-н Ненчев беше бламиран много тежко няколко пъти“, каза Кънев.

Освен БЗНС, срещу анекса с ГЕРБ се обявиха, ДСБ и партията на Корман Исмалоив. Само СДС и ДБГ ще сложат подписи в лицето на Божидар Лукарски и Меглена Кунева.

„Това са политически абсурди, които наблюдаваме в нашия политически живот, те са констатирани и се оценяват негативно от нашите приятели от Европейската народна партия, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

За първи път той призна, че правителството вече разчита на всички партии в Народното събрание, а не само на гласовете на Реформаторите, ГЕРБ и АБВ: „Всички, които сме парламентарно представени партии, знаят и оценяват стабилността и затова нямаме проблем с парламентарното мнозинство“, каза той.

Това ознаава, че кабинетът на Борисов ще търси по-скоро подкрепа от опозицията, отколкото от партиите, чиито министри са в кабинета, което е пореднатаабсурдна ситуация, провокирана от РБ.

Ако не се разберат до края на месеца, ГЕРБ и РБ си дадоха нов срок – до средата на март.

източник: epicenter.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук