Бум на тежки инфекции при децата без ваксини

0
1140

Деца с тежки инфекции все по-често са приемани в специализираната болница в София, заради отказ на родителите да им бъдат поставени ваксини. За това алармира завеждащият детското отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

Вече имаме случаи на тетанус, ваксината срещу който е включена в задължителния имунизационен календар, поясни той в ефира на БНТ.

И припомни случай от преди няколко години със 7-месечно бебе с остър гноен менингит, с висока температура и гърчове. То се бе заразило, тъй като майката е отказала задължителната ваксина, която включва имунизацията срещу хемофилус инфлуенца, причиняващ менингита, а също така и дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. По думите на доц. Мангъров родителите, които отказват ваксиниране на децата си се множат. Майките да не истерясват на тази тема.

Недопустимо е през 21 век родители да причиняват това на децата си, водени от неясни мотиви, не скри възмущението си шефът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница и припомни, че 28 смъртоносни болести могат да бъдат предотвратени от ваксините. Сред тях са туберкулоза, детски паралич и паротит.

Да се създаде програма с фонд за обезщетения на пострадали от ваксините, предлагат пък от Пациентската организация „Заедно с теб”, като от там уточниха, че ваксините имат своето място, но трябва да бъдат защитени тези, на които по един или друг начин те са навредили.

По данни на Световната здравна организация такива програми с фондове има в общо 19 страни по света като от тях 13 са в ЕС, разясни председателят на ”Заедно с теб” Пенка Георгиева. Те се ръководят от правителствата, като финансират от фармацевтичния сектор, а при конкретен случай се работи на принципа „без виновен”, за да не се създава негативно отношение в обществото към ваксините.

Децата са най-застрашени от вирусни зарази по морето, предупреди още пък доц. Атанас Мангъров. Когато сме с тях трябва да избягваме места, където се събират много хора, включително и на плажа, посъветва в допълнение той и подчерта, че не се препоръчва на море да се водят бебета до една годинка./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук