Платени еколози печелят от истерията с мъртвите делфини

0
1301

Истерията с откритите тела на мъртви делфини се оказа дело на зеления октопод на Тома Белев и Андрей Ковачев. Раздухването на темата има за цел едно единствено нещо – платените еколози да се доберат до парите, които се очаква да бъдат отпуснати за разследването на причините за смъртта на бозайниците.

Това лъсва от чат във форум на Коалиция „За да остане природа в България“. Поводът за чата е становището от 26 юни на коалицията, в което реално се опровергава твърдението, че делфините са убити от рибари, но в същото време се настоява за разследване на истинските причини за смъртта им.

Абсурдното в ситуацията е, че версията, че бозайниците са умрели, тъй като са се оплели в мрежи, бе лансирана именно от член на коалицията – Атанас Русев, на срещата с премиера Бойко Борисов.

След нея стана ясно, че ще бъде наложена забрана за риболов в зоните с делфини, което пък предизвика остра реакция от страна на рибарските сдружения, от чиито редици дори бяха отправени обвинения към еколозите, че се опитват да ги лишат от прехраната им, гонейки лични меркантилни цели.Чатът реално потвърждава обвиненията.

delfini
Откъс от размяната на реплики между еколозите.

В него самият Русев нарича колегите си от коалицията „платени еколози“,  заради искането да се направи разследване, която да установи истинската причина за смъртта на делфините, и заявява, че не иска повече „да сме част от платената порнография, която сглобихте“. „И чакайте – ще дадат милиони, за да разберат причината. И после от природата се интересувате? Как не ви е срам? Чух и че Балкани (сдружението на Андрей Ковачев)са останали без финансиране – та ето тъкмо навреме за изявление“. В отговора на Ковачев пък се разбива тезата на Русев, че рибарските мрежи за убили делфините, а той самият е наречен непрофесионалист.

Чатът всъщност само потвърждава, че екосдруженията около Ковачев и Белев целят единствено да усвояват с псевдопроекти евросубсиите, отпускани за опазване на природната среда.

Делфините впрочем далеч не са в центъра на интереса им отсега. През 2013 г. „Зелени Балкани“ се пробва да прилапа обществена поръчка за 3,5 млн. лева за броенето на делфините. Тя обаче бе прекратена, а от сдружението „За да остане природа в България“, в центъра на което реално са „Зелени Балкани“ се пробваха да отмъстят като подадоха сигнал срещу тогавашния екоминистър до главния прокурор и до Брюксел./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук