Българите в Германия ще гласуват в 62 избирателни секции

0
49

Германското Федерално министерство на външните работи ни информира с вербална нота днес, че дава съгласие за провеждане на изборите за 45-то Народно събрание на Република България на 4 април 2021 година на територията на страната, съобщава МВнР.

В нотата се уточнява, че не се възразява срещу откриването на избирателни секции в посолството ни в Берлин, в генералните консулства във Франкфурт на Майн и в Мюнхен и в офисите на почетните ни консули.

По изключение се дава разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства. Германската страна дава съгласие за общо 62 избирателни секции в 51 населени места:

Разпределението по федерални провинции е както следва:

– Берлин – 4 секции; Баден-Вюртемберг – 13 секции в 11 населени места; – Бавария – 11 секции в 9 населени места; Бремен – 3 секции в 2 населени места; Хамбург – 2 секции в 1 населено място; Хесен – 5 секции в 4 населени места; Долна Саксония – 3 секции в 3 населени места; Райнланд-Пфалц – 4 секции в 4 населени места; Шлезвиг – Холщайн – 1 секция в 1 населено място; Саксония – 2 секции в 2 населени места; – Саксония – Анхалт,Тюрингия; Северен Рейн Вестфалия – 10 секции в 9 населени места.

От германска страна изрично се посочва, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се дава съгласие за разкриване на избирателни секции, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване.

Осигуряването на обществения ред и сигурността на помещенията, включително задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на COVID-19, в избирателните секции, следва да бъде осигурено от организаторите на изборите.

На последните парламентарни избори през 2017 г. българските граждани са гласували само в дипломатическите и консулските ни представителства, както и в офисите на почетните консули, а на последните избори през 2019 г. за Европейски парламент – в 24 секции в 21 населени места, припомнят от МВнР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук