Български храмове отварят врати за украински бежанци

0
137

Православната и католическа църква се обединиха в подкрепата си

Докато в Украйна войната продължава, милиони по целия свят се молят конфликтът да подмине невинните. И религията не изостави хората в нужда.

Въпреки, че Северозападна България е сравнително далеч от Украйна, хората в този регион също изпитват страха и болката от войната. Много общини във врачанско вече изпратиха писма до побратимените си укрански градове, в които декларират готовност да помагат. Църквата също не остана безучастна.

Аврам Петков говори по телефона с приятеля си Саша Дунаев, който е тръгнал към България. Докато украинецът пътува трудно, българинът обикаля региона, за да намери подслон.

„Обадиха ми се днес мои колеги от Киев – Президентът на Киевската киноложка организация, че 10 човека идват насам и са успели да напуснат Киев. Положението там е много тежко. Те вярваха сериозно, че няма да напускат Киев, но в последните два дни вече твърдо са решили и са излезнали. Много е страшно. И най-лошото е, че невинни жени и деца поемат целия удар”, казва Аврам Петков, председател на Български и републикански киноложки съюз и клуб за българско овчарско куче.

Съпругата а българина е от Донецк и двамата имат много близки и приятели  в цяла Украйна, като се безпокоят за тях.

„Тя е в Монтана в болница и не мога да я успокоя вече една седмица. Цял ден е плач вкъщи”, казва Петков.

Затова той стига до Градешкия манастир, където научил, че са готови да приемат хората, останали без дом.

„Това са ни условията, които имаме да настаним нуждаещите се хора от Украйна. Можем да приемем 10 човека. По-голяма бройка вече ще ни е малко по-трудно, защото не сме сигурни дали ще можем да ги поемем като грижа за повече, но за 10 човека мисля, че ще имаме така сили. Но за 10 човека мисля, че ще имаме така сили”, коментира игумена на манастира йеромонах Спиридон

Стаите са подготвени и чакат хората в нужда. Има всички битови условия.

„Това е манастирската кухня, която виждате, така наречената магерница по манастирски, която може да се ползва от всеки, който ще дойде тук да се настани. То ще се готви заедно за всички на едно, но някой, ако иска нещо по-специално може да си приготви”, добави игуменът.

Всички ще се хранят като едно семейство в манастирската столова. Битовата част е оборудвана и с хигиенно-санитарни възли и перални. Хората ще могат да останат в манастира месец, година, две, т.е. толкова, колкото е нужно дори и след като войната свърши.

„Защото лесно е да удариш един народ, а е много трудно после да го възстановиш и да го създадеш наново. Защото къща, която е порутена, трудно се съзижда наново”, казва още той.

Изхранването и издръжката е изцяло за сметка на манастира, а хората от околните населени места също обещали да помагат, с каквото могат, защото и миряните искрено съчувстват на страдащите във войната. Един от тях ще остане и Аврам Петков, който тръгва да посрещне първите.

„Пътуват насам, но не знам как ще пробият да дойдат, защото казват, че всички мостове са взривени”, смята Аврам Петков.

Свещеникът от Родопите Боян Саръев също отвори вратите на манастирския комплекс „Успение Богородично“ в Кърджали за нуждаещи се украинци.

„Ще приемем около 50 уши, колкото е легловата база. Автомобили заминаха за Молдова, които ще докарат около 20-25 украинци за първо време. След това ще настаним още толкова. Имаме традиция да помагаме на бездомни хора, изхранваме около 60 човека в продължение на 20 години. Обществеността е добре запозната с тази благотворителност и има навика да помага”, казва Саръев.

Православната църква помага, католическата също. Подслон и грижа очаква бягащите от война в Раковски.

Манастир „Св. Максимилиан Колбе” има възможност да приюти 50 бежанци. Това обяви настоятелят на манастира отец Венцислав. Тази сутрин обаче светата обител е заключена, а причината е, че отецът, заедно с доброволци се намират на украинско-молдовската граница. Стигнали са до там със собствени автомобили, като ще успеят да превозят 100 души.

Повече вижте във видеото.

https://www.vbox7.com/play:dad528f437

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук