Валери Симеонов въртял далавери със скрап по подобие на истински ром

0
4542

Вицепремиерът Валери Симеонов се е занимавал с бизнес със скрап в началото на 90-е години, когато е синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ в държавната фирма „Промет“.

Според разкази на свидетели в този период в  Дебелт той прави опит да присвои 25 тона метални заготовки, представени като скрап. Твърдението е на Дончо Градинаров в интервю, дадено пред бургаския вестник „Солено морско“.

В началото на 90-те КТ „Подкрепа“ има фирма, която търгува със скрап. С приходите от дейността ѝ се покриват нуждите от средства на синдиката. Представител на профсъюза тогава в „Промет“ е Валери Симеонов.

Той движи всички дела на КТ „Подкрепа“. По това време тон скрап струва 80 долара, а годният метал за обработка – 250 долара. Градинаров заявява: „Бях начело на заводската структура на КНСБ. Една вечер, в която бях дежурен диспечер, работници подадоха сигнал, че един от вагоните е натоварен не с бракувани метали, а с редовна продукция. Извиках полиция и извършихме проверка, сигналът се оказа правдоподобен“. Целият вагон е натоварен с годни за работа метални заготовки, само отгоре е поставен скрап. Подготвен е да отпътува с композиция от заводската гара, но след проверката е откачен.

Според свидетели от онова време, от касата липсват между 90 и 200 хил. лв. Твърди се, че валери Симеонов ги е раздал на заем. Когато става ясно, че работата с касата на профсъюза не е много чиста, колегите му правят ревизия. Резултатите от нея са отразени в протокол от 17-и май 1991 г. „За изплатените средста няма решение на синдикалния съвет при дърбавна фирма „Промет“. Не е представено и копие от договора, не са явни и услувията по заема“, констатират членове на ревизионната комисия – председателят Николай Петров, както и Христо Хенов и Янчо Ралев.

През 2015 г. бившият депутат от „Атака“ Магдалена Ташева пише, че от схемите, в които е участвал Симеонов, му е излязъл и прякор Винкела. Припомняме, че от 1985 г. до 1991 г. настоящият вицепремиер е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт – прокатната линия на Стан-300. В този период прави няколко рационализации по електрическата част на железопътната линия Бургас-Дебелт и по оптимизацията на технологичния процес в Стан-300. Синдикален лидер е на КТ „Подкрепа“ в комбината и един от основателите на СДС – Бургас.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук