Внимание! Вредните храни убиват полезното нещо в стомаха

0
1297

В човешките черва има около 3500 микроби, които, взети заедно, са около един килограм от общото тегло на човек. Когато консумираме нездравословни храни, всъщност убиваме част от тези бактерии, които ни предпазват от различни заболявания, посочва се в ново изследване, цитирано от „Телеграф“.  Между тях са сърдечно-съдовите болести, диабетът, раковите заболявания, възпалителни процеси в червата и др.

Консумацията на всякакви нездравословни храни намалява броя на микроорганизмите в червата с около една трета, убедени са учените. Ако човек започне да спазва балансирана диета и да се храни с разнообразна и здравословна храна, може да се предпази от този проблем.

Откритието на специалистите обяснява и защо някои хора качват килограми, а други не качват нито грам, въпреки че имат приблизително еднакво количество приети въглехидрати, мазнини и пр. Специалистите, които са се заели с проучването, работят в Кралския колеж в Лондон, а ръководител на цялото изследване е професор Тим Спектър.

Констатациите, които правят учените, подкрепят и минали изследвания по този въпрос и показват, че проблемът далеч не е само в прекаляването с храната.

Микроорганизмите, които се намират в чревната флора, също играят съществена роля в отблъскването на вредни микроби, както и в регулирането на обмяната на веществата.

Освен това те възпроизвеждат важни ензими, заедно с витамин А и К, които са изключително важни за абсорбирането на минерали, между които са желязо, калций и др.

Професор Спектър смята, че в голяма част от случаите микробите са полезни за нас въпреки лошата си слава. Нещо повече – той обяснява, че едва няколко от милионите им видове са вредни за нас. Съветът на учените е, за да бъдем здрави, да се храним със здравословна и балансирана храна и избягваме всичко, което може да се обобщи като нездравословна храна.

Учени от САЩ пък установиха, че прехвърлянето на бактерии от човек със затлъстяване в организма на гризач, довеждат мишката до затлъстяване./БЛИЦ

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.