Внимание! Тежък вирус сменя грипа, кашляме 4 седмици

0
1396

Вирус с четири седмици кашлица сменя грипа и ни вади от строя, а разстройство и температура повалят децата на легло за няколко дни. В момента се вихрят няколко десетки зарази, предупреди главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев пред „Телеграф“.
„В преходен период сме между грипа и чревните летни инфекции. По това време на годината циркулират различни респираторни заболявания със сходни симптоми“, обяснява специалистът.
Справка показва, че щамовете „Хонконг“ и „Калифорния“ вече не ни разболяват. От 10 проби няма нито една положителна за грип. За сметка на това по над 3000 души на седмица се разболяват от вируси. Най-много болни има сред децата до 4 години. „Хората в по-активна възраст често карат болестта на крак и не търсят лекарска помощ. Други обаче се чувстват отпаднали и им се налага да останат за ден-два вкъщи. Това състояние обаче не е като при грипа, то минава доста по-леко и без усложнения“, обяснява д-р Кунчев.
По-малките обаче изкарват тежко вирусите. Доказателство за това е препълненото детско отделение в Инфекциозна болница. В същото време продължават да се регистрират нови случаи на варицела в забавачките. От началото на годината са регистрирани близо 6000. Само през миналата седмица варицелата е довела до 260 дихателни инфекции в столицата. Скарлатина пък е поразила почти 800 души./ПИК

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.