В Турция се очертава втори тур на президентските избори

0
159

В Турция се очертава втори тур на президентските избори, след като нито един от двамата основни претенденти не успя да спечели над 50 процента от подадените вчера гласове, предаде агенция Ройтерс.

При преброени почти 97 процента от бюлетините настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води с 49,39 процента пред кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който е събрал 44,92 на сто, предаде Анадолската агенция.

Президентските избори ще решат не само кой ще ръководи страната членка на НАТО с население от 85 милиона души, но и дали Турция ще се насочи към по-светски и демократичен път. От резултата от вота зависи и как Турция ще управлява тежката икономическа криза, която понижи стандарта на живот на турците, а също и какви отношения ще поддържа Анкара с Русия, Близкия изток и Запада, отбелязва Ройтерс.

Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че ще победи на втория тур, призова своите привърженици да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите от вота вчера.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се представи по-добре, отколкото му предричаха социологическите анкети, и изглеждаше уверен и настъпателен, докато поздравяваше привържениците си.

Предизборните проучвания прогнозираха много оспорвана надпревара между Ердоган и Кълъчдароглу, като даваха преднина на опозиционния кандидат, припомня агенцията.

Според политическия анализатор Хакан Акбаш президентът Ердоган ще има предимство на втория тур, тъй като неговият съюз се е представил на парламентарните избори по-добре от опозиционното обединение от шест партии.

Третият кандидат за президент – Синан Оган, получи 5,3 процента от гласовете. Според анализатори неговата подкрепа за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение.

Опозицията заяви, че управляващата партия на Ердоган бави обявяването на пълните резултати от вота, а властите публикуват данните в такъв ред, че изкуствено да подсилят представянето на Ердоган.

Междувременно привържениците и на двамата кандидати празнуваха.

Хиляди гласоподаватели на Ердоган се събраха пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, където свиреше силна музика и се развяваха национални знамена и плакати на Ердоган. Някои танцуваха по улиците.

„Знаем, че все още не е точно празненство, но се надяваме, че скоро ще празнуваме неговата победа. Ердоган е най-добрият лидер за тази страна и ние го обичаме“, заяви 39-годишният Ялчън Йълдъръм, който притежава текстилна фабрика.

В централата на Народнорепубликанската партия на Кълъчдароглу привърженици развяваха знамена на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и биеха барабани.

Изборът на следващия турски президент е едно от най-важните политически решения в 100-годишната история на страната и ще отекне далеч извън границите на Турция, коментира Ройтерс.

Победа на Ердоган – един от най-важните съюзници на руския президент Владимир Путин, вероятно ще зарадва Кремъл, но ще изнерви администрацията на Байдън, както и много европейски и близкоизточни лидери, които имат трудни отношения с настоящия турски президент.

Кълъчдароглу обеща да съживи демокрацията в Турция след години на държавни репресии, да върне страната към традиционните икономически политики, да овласти държавните институции, които изгубиха автономията си при управлението на Ердоган, и да възстанови крехките връзки със Запада. Хиляди политически затворници може да бъдат освободени, ако победи опозицията.

Критици смятат, че ако Ердоган спечели отново, ще управлява още по-автократично.

На парламентарните избори Републиканският алианс на Ердоган и неговите съюзници – Партията на националистическото действие и още няколко по-малки формации, се представи по-добре от очакваното и се движи към мнозинство. При преброени 93 процента от гласовете, Републиканският алианс е на път да изпрати 324 депутати в 600-местния парламент.

Опозиционният Национален алианс около Кълъчдароглу, в който участват шест партии, изглежда ще разполага с 211 места в парламента.

Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия, вероятно ще разполага с 65 места. снимка: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук