Граждански натиск трябва, за да се реши проблемът с двойния стандарт при храните

0
3788

Проблемът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск и обединение на всички институции у нас и в ЕС. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на БНТ.

Припомняме, еврокомисарят Вера Йоурова увери, че до края на годината ще бъде въведена забрана за двойния стандарт на храните, произвеждани за различните държави в ЕС.

„Многобройните изследвания, които се правят и в България, и в други европейски страни от различни институции, включително и омбудсмана, имахме собствено изследване, показват нещо, което българите много добре знаят. А именно – стоки с една и съща марка, под един и същи бранд в една и съща опаковка се продават с различни съставки и с различен вкус“, обясни Манолова. Тя намира това за недопустимо.

По думите й в Европа, където свободното движение на граждани, стоки и капитали е базисна ценност, на практика се оказва, че хората си купуват едни и същи продукти с различно съдържание в зависимост от това дали са в собствената си страна или пътуват из съюза.

Омбудсманът даде за пример как български майки поръчват от зад граница, от други европейски страни адаптирани млека, детски пюрета и бебешка козметика. Те предпочитат това, вместо да ги купят от кварталния магазин, където са с различно съдържание. Манолова намира подобна ситуация за абсурдна.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.