Да си приготвим чили стъпка по стъпка

0
1403

Хапва ви се нещо екзотично и пикантно? Тогава сгответе чили за вечеря. Не говорим за познатия лют сос, който може да се намери по магазините, а за обичания зад океана деликатес. Той се приготвя от телешка кайма, лук, чесън и много, много люти чушки, пише gotvach.bg.Характерни за лютата гозба са доматите и бобът, но в зависимост от фантазията на готвачамогат да се прибавят и други продукти. Смята се, че оригиналната рецептата за чили е мексиканска, но с течение на годините лютивото ястие е станало част от американската кухня, а в Тексас се приема за национално кулинарно богатство.

Ето и как да си приготвим чили стъпка по стъпка, без да е нужно да предприемаме презокеанско пътешествие.
Необходими продукти: Една средно голяма глава лук, две скилидки чесън, две супени лъжици зехтин, един килограм телешка кайма, половин кг доматено пюре, половин кг доматен сос, два домата, три с.л. лют червен пипер, една с.л. кимион, сол и черен пипер на вкус, две червени люти чушки, малка консерва сварен боб.

Стъпка 1

Нарежете на ситно чесъна, чушките и лука. Доматите нарежете на по-едри кубчета.

Стъпка 2

Сварете месото. Оригиналната рецепта изисква месото леко да се запържи, а след това да се остави да ври в доматения сос за осем часа на бавен огън. За съжаление, никой няма достатъчно време за това в забързаното ни ежедневие. В интерес на истината може вместо говеждо да се използва пилешко, което ще позволи по-бързото му сваряване, но целта ни е да сме максимално близо до традиционното мексиканско ястие.

Стъпка 3

Запържете зеленчуците в зехтина.

Стъпка 4

Добавете месото.

Стъпка 5

Добавете доматения сок, доматеното пюре и боба от консерва.

Стъпка 6

Изчакайте продуктите да заврят. Добавете подправките и оставете да къкри на слаб огън за около 30 минути, докато доматеният сос започне да се изпарява.

Стъпка 7

Вашето чили е почти готово. Остава само декорацията. Можете преди да го сервирате да настържете отгоре сирене гауда или да сложите отстрани на чинията кръгли резенчетаавокадо или лучени кръгчета. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук