Демографската криза не променя нагласите на младите

0

Говоренето, предупрежденията и алармите за демографската криза у нас не променят нагласите на младите хора по отношение на личните им планове.

Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Това отчита в свое проучване „Галъп интернешънъл“ като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за Централна и Източна Европа.

Данните показват, че няма съществена промяна в нагласите спрямо предишното подобно измерване от преди четири години.

Данните в национално представителното проучване показват, че 12% си представят едно дете. 59% искат да имат две деца. Едва 10% – три, а 2% искат четири или повече.

На практика почти никой не посочва, че не иска деца. Останалите 17% не знаят или не отговарят.

При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета.

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си.

И тук няма съществена разлика спрямо предходни години, посочват експертите от „Галъп интернешънъл“, според които е явно, че в последните няколко години – в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас – не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст.

Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.