„Ди Цайт“ предрича: След Сирия САЩ и Русия си поделят и Европа

0
1394

Концепцията ще се базира на една добре позната схема, прилагана от 1947 до 1990 година

Чрез сирийския конфликт Русия се опитва да изгради „нов йерархичен ред“ в света, а ако примирието в Сирия се запази, това ще е началото на подялба на Близкия изток между Русия и САЩ, след което ще дойде ред и на Европа. Това твърди германският ежедневник „Ди Цайт“ (Die Zeit) в статия в петък (4 март), цитирана от „Взгляд“

Авторът на материала Михаел Туман отбелязва, че прекратяването на огъня в Сирия не бива да се възприема като прекратяване на бойните действия – на някои места те продължават, а споразумението между САЩ и Русия означава на първо място „спиране на голямото настъпление на силите на Асад с подкрепата на руските бомбардировачи“. За опозицията и мнозина сирийци това е неголям напредък, но остава въпросът защо руският президент Владимир Путин спря на половината път.

Асад има локални цели, а Путин – глобални, отбелязва авторът. „Президентът на Русия се намеси в ситуацията в Сирия не за да извоюва няколко разрушени предградия на Алепо, а за да установи нов йерархичен ред в света“, подчертава Туман.

Според изданието световните сили се опитват да защитят своите интереси, като използват „марионетки“: Кремъл използва Асад, а Вашингтон – т. нар. „умерена опозиция“. Само че борбата се усложнява от факта, че в нея е замесена и трета страна – „Ислямска държава“ (ИД). Затова и свръхдържавите трябва да се договорят една с друга и да решат какво да правят със Сирия.

Тази концепция се основава на една добре позната схема, прилагана от 1947 до 1990 година. В началото на февруари на конференцията по сигурността в Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев спомена за „студената война“ между Русия и Запада. Според Туман „в представите на Москва в света трябва да има две свръхдържави – САЩ и Русия, заплаха от ядрена война, контролируеми конфликти, а след това споразумение и всеобщо спокойствие“.

Авторът смята, че тази концепция за световния ред е била обозначена от Путин още миналата есен. На генералната асамблея на ООН Путин припомня за конференцията в Ялта през 1945 г., на която СССР, САЩ и Великобритания решиха следвоенния ред в Европа.

„За европейците Ялта е символ на разделение и подчинение на континента на свръхдържавите, а за Путин – доброто старо време“, отбелязва Туман. Прилагането на принципа от Ялта означава, че САЩ и Русия, чрез примирието и сдържането на своите марионетки, проверяват доколко добре контролират ситуацията. Ако им се получи, Близкият изток ще бъде разделен на сфери на влияние. „Същото може да се случи и в Източна Европа, а ЕС и Германия ще си запазят „ролята на наблюдатели“, прогнозира авторът на статията.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук