„Ди Цайт“ предрича: След Сирия САЩ и Русия си поделят и Европа

0
1304

Концепцията ще се базира на една добре позната схема, прилагана от 1947 до 1990 година

Чрез сирийския конфликт Русия се опитва да изгради „нов йерархичен ред“ в света, а ако примирието в Сирия се запази, това ще е началото на подялба на Близкия изток между Русия и САЩ, след което ще дойде ред и на Европа. Това твърди германският ежедневник „Ди Цайт“ (Die Zeit) в статия в петък (4 март), цитирана от „Взгляд“

Авторът на материала Михаел Туман отбелязва, че прекратяването на огъня в Сирия не бива да се възприема като прекратяване на бойните действия – на някои места те продължават, а споразумението между САЩ и Русия означава на първо място „спиране на голямото настъпление на силите на Асад с подкрепата на руските бомбардировачи“. За опозицията и мнозина сирийци това е неголям напредък, но остава въпросът защо руският президент Владимир Путин спря на половината път.

Асад има локални цели, а Путин – глобални, отбелязва авторът. „Президентът на Русия се намеси в ситуацията в Сирия не за да извоюва няколко разрушени предградия на Алепо, а за да установи нов йерархичен ред в света“, подчертава Туман.

Според изданието световните сили се опитват да защитят своите интереси, като използват „марионетки“: Кремъл използва Асад, а Вашингтон – т. нар. „умерена опозиция“. Само че борбата се усложнява от факта, че в нея е замесена и трета страна – „Ислямска държава“ (ИД). Затова и свръхдържавите трябва да се договорят една с друга и да решат какво да правят със Сирия.

Тази концепция се основава на една добре позната схема, прилагана от 1947 до 1990 година. В началото на февруари на конференцията по сигурността в Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев спомена за „студената война“ между Русия и Запада. Според Туман „в представите на Москва в света трябва да има две свръхдържави – САЩ и Русия, заплаха от ядрена война, контролируеми конфликти, а след това споразумение и всеобщо спокойствие“.

Авторът смята, че тази концепция за световния ред е била обозначена от Путин още миналата есен. На генералната асамблея на ООН Путин припомня за конференцията в Ялта през 1945 г., на която СССР, САЩ и Великобритания решиха следвоенния ред в Европа.

„За европейците Ялта е символ на разделение и подчинение на континента на свръхдържавите, а за Путин – доброто старо време“, отбелязва Туман. Прилагането на принципа от Ялта означава, че САЩ и Русия, чрез примирието и сдържането на своите марионетки, проверяват доколко добре контролират ситуацията. Ако им се получи, Близкият изток ще бъде разделен на сфери на влияние. „Същото може да се случи и в Източна Европа, а ЕС и Германия ще си запазят „ролята на наблюдатели“, прогнозира авторът на статията.

www.blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.