Манифестът „За републиката“ на четирима професори: Трябва да започнем отначало

0
1181

Манифестът „За републиката“ се появи в социалните мрежи преди дни.Първоначално не беше обявено кой стои зад него. Вече е известно, че идеята е на политолога Евгений Дайнов. Негови съавтори са още трима професори. Това са културологът Александър Кьосев и политолозите Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Четиримата имат различни възгледи, но както са написали в манифеста „Няма ляво, няма дясно –  днес има единствено гражданите срещу мафията“. Събира ги убеждението, че активните хора могат да накарат институциите да направят нужните реформи, за да се отнеме от мафията контролът върху държавата и обществото.

Намерението им е не да се занимават с политика, а да помогнат за създаването на връзка между  гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят и които заедно могат да постигнат разграждането на модела „КОЙ“.

По идея на проф. Кьосев днес при представянето на манифеста ще се обяви неформален граждански Клуб, който да се събира веднъж месечно и да излиза с обръщение към властта и обществото по важен въпрос. Ще се обяви и сайт, на който ще се съобщава за заседания на Клуба.

Професорите разказват за идеята си пред „Дневник“. 

Александър Кьосев: С думи могат да се извършват основополагащите дела

 

който да прерасне в движение за обществена промяна

Идеята беше на Евгений Дайнов. Той е автор на първоначалния текст, който претърпя определено развитие през последния месец. И четиримата се занимаваме с политически анализи и заемаме граждански позиции от десетилетия. С този текст искаме да обърнем вниманието на обществеността към факта, че ключови реформи, от които зависи бъдещето на страната ни се бавят и отменят под натиска на един все по-плътен олигархичен контрол върху българския национален живот.

Нямаме други ресурси за промяна на това неблагоприятно статукво освен мобилизацията на българските граждани с цел натиск върху институциите на държавата за провеждане на необходимите институционални и политически реформи за да се отслаби бруталният контрол на мафията върху държавата и обществото.

Ние не сме политици, с партийна и друга политическа дейност не се занимаваме. Можем обаче да инициираме граждански дебат, който да прерасне в движение за обществена промяна. Наша е инициативата. Осъществяването й обаче е в ръцете на тези, които биха желали да се присъединят.

Антоний Тодоров: Това е опит да се вдъхне кураж сред гражданската общност

„Манифестът за републиката“ е израз на едно съществуващо и според мене разпространено убеждение, че зад привидната и често огласявана стабилност в днешна България се крие едно състояние на опасно и мрачно обсебване на публичната сфера и публичната власт от корпоративни или дори престъпни интереси, действащи най-често неявно.

Гражданите на републиката, разбирана класически, като „общо дело“ (res publica), общо достояние в интерес на всички, по същество са напълно изолирани от каналите за взимане на решения и постепенно се оттеглят от участие в политиката. Последното е израз както на един натрупващ се гняв срещу начина на управление на общите дела, така и на отчаяние, че отделният гражданин нищо не може да направи, за да промени това. Основният проблем в този модел на управление е наличието на масово чувство за дълбока несправедливост в обществото, което поражда недоверие и дори открита омраза към институциите му. Нещо по-лошо – общественото мнение е вече склонно да възприема за нормални откровени безобразия като пряката намеса на изпълнителната власт в правосъдието или като едноличното решаване на важни въпроси.

Манифестът е опит да се вдъхне кураж сред гражданската общност, че е възможно със съвместни организирани граждански усилия и натиск да повлияем върху тази ситуация, да си върнем републиката като всеобщо достояние. И тук не става дума за „рестарт“, смяна на сегашното правителство или на един или друг министър – проблемът е много по-дълбок и за съжаление нито едно правителство от последното десетилетие не се оказа способно да го реши. А в центъра на този проблем е несъмнено липсата на ефикасна правосъдна система.

Идеята е на Евгений Дайнов, но се разви и разгърна с поредица от разговори помежду ни. Ние сме твърде различни в нашите политически разбирания и биография, но решихме, че този въпрос, за общата рамка на съвместния ни живот, надхвърля политическите различия между леви, десни и центристи. Дори при липсата на справедлива рамка на обществения живот, която да е в интерес на всички, политическите различия просто нямат голям смисъл и борбата на различни политически проекти не може да доведе но нищо добро. Възстановяването на републиката е условие за завръщането на политическите дебати като дебати на идеи и каузи в нашия живот. Защото сега зад привидната политическа борба най-често се крият сблъсъци на корпоративни частни интереси.

Очакваме отклик, подкрепа, и включване в тази гражданска инициатива. Надяваме се да успеем да инициираме поле, място, за граждански обсъждания по конкретни въпроси на политиката, като с това спомогнем за насочването на политическите действия в полза на общото достояние. Но не като назначени от държавните институции „обществени съвети“, а като действителна гражданска инициатива. Разбира се, някои бързо ще ни квалифицират като поредните „соросоиди“ или нещо подобно. Но смятам, че нещата са стигнали до предел и гражданската ни намеса е неотложна.

www.dnevnik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук