„Дойче банк“ предупреди за драматично обезценяване на долара заради К-19

0
364

Огромният фискален дефицит, държавният дълг и политика на Федералния резерв оказват натиск върху американската валута

През 2021 г. доларът може да се обезцени с една трета. Търсенето на долара като резервна валута може рязко да спадне поради втората вълна на пандемията, която експертите очакват от есента. Това предупредиха в “Дойче Банк”. Освен това огромният фискален дефицит, държавният дълг и политика на Федералния резерв оказват натиск върху американската валута.

Пикът на пандемията е отминал и инвеститорите отново проявяват интерес към валутите на развиващите се страни. Признаците за икономически растеж излизат на преден план, а не статистиката за броя на заразените с коронавирус. САЩ няма с какво да се похвалят: през второто тримесечие експертите очакват безпрецедентен икономически спад – до 50% от БВП.

Освен това доларът е силно надценен, което винаги е изпълнено с последващо отслабване. Доверието в американската валута подкопава паричната политика на Федералната резервна система: за да подкрепи икономиката в криза, регулаторът изля трилиони свежо отпечатани долари на пазарите.

Друга сериозна заплаха е новото огнище на коронавирус, което повечето експерти очакват до есента. Според анализатори от “Дойче Банк”, цитирани от Pogled.info, в този случай търсенето на долара като резервна валута ще намалее значително.

„Основният въпрос е дали си струва да купувате долари заради неговата видима сигурност на фона на страховете от втора вълна от епидемията“, казва Самир Гоел, главен стратег в “Дойче Банк” на азиатския пазар. Ако инвеститорите обърнат гръб на долара, той сериозно ще отслабне спрямо повечето валути, включително китайската.

Както обяснява Гоел, във времена на несигурност инвеститорите и търговците обикновено изкупуват доларови активи – в края на краищата – световната резервна валута. Но сега ситуацията е друга. Стратегията за излизане от САЩ от карантинните ограничения изглежда по-лоша от на другите страни. В частност в Европа този процес е много по-бърз.

„Изглежда, че при сегашните условия търсенето на долара намалява“, каза експертът.

В същото време проблемите с бюджета и дълга продължават да оказват натиск върху американската валута. През юни ерата на прекомерните привилегии за долара приключва, заяви Стивън Роуч, старши сътрудник в Института за международни отношения “Джаксън”, бивш ръководител на азиатския отдел на инвестиционната банка “Морган Стенли”.

„Цифрите говорят сами за себе си: федералният дълг на САЩ е достигнал 26 трилиона и нараства с трилион на месец. И това е 12 пъти по-бързо, отколкото преди пандемията на коронавируса. Бюджетният дефицит е над три трилиона“, потвърждава Александър Разуваев, ръководител на аналитичната агенция “Алпари”.

Както припомни Роуч, от януари до април индексът на долара се увеличи със седем процента, тъй като инвеститорите по целия свят виждат в американската валута защитен актив за периода на криза. В резултат на това, според оценките на Банката за международни разплащания, доларът е котиран с 33% над нивата от 2011 г.

Въпреки това, още през 2021 г. той може да се обезцени с една трета, предупреди финансистът. Това ще доведе до рязко намаляване на спестяванията на домакинствата и увеличаване на публичния дълг на фона на успешното възстановяване от основните търговски партньори в САЩ.

Роуч също изтъкна, че в света има все по-сериозни съмнения относно някога общопризнатата изключителност на американската валута. „Валутите постигат баланс между вътрешната икономическа база на страната и външните възприятия за нейната сила или слабост,“ отбелязва той. „В САЩ този баланс бързо се променя, така че сривът на долара е напълно възможен в близко бъдеще.“

Допълнителен риск са свръхниските лихви, понижени от Федералния резерв до почти нула. Според Роуч, най-вероятно, това няма да се промени в продължение на много години, което в комбинация с големи държавни заеми ще влоши „значителните макроикономическите дисбаланси“, удряйки долара.

„Американската икономика отдавна страда от изключително ниски нива на вътрешни спестявания и хроничен дефицит по текущата сметка“, добави Роуч и подчерта, че ситуацията само ще се влошава.

В същото време британската банка Standard Chartered не изключва, че Федералният резерв няма да се ограничава до нулеви лихвени проценти и в резултат на това ще ги доведе до отрицателната зона. Според икономистите регулаторът ще трябва да прибегне до тях, ако темпът на икономическо възстановяване не оправдае очакванията и инструментите на паричната политика се изчерпят.

„Федералният резерв ще падне до диапазон от минус 0,5% – минус един процент“, коментират банкови анализатори. Този сценарий става все по-вероятен на фона на дълбока и продължителна икономическа рецесия.

Както обяснява Standard Chartered, понижаването на основния лихвен процент на Федералния резерв върху федералните фондове до минус 0,5% – минус един процент ще доведе до значителен спад в доходността на държавните облигации, което ще улесни обслужването на дълга на Вашингтон. Но това не вещае нищо добро за долара – глобалният дефицит на американската валута ще изчезне и той неизбежно ще стане по-евтин.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук