Дончев: Виновни за срива на Търговския регистър има

0
27083

Първо, не може да се говори за загуба на информация от Търговския регистър. Второ, не може да се говори за манипулиране на каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. МВР и службите са през цялото време с техниците. Това заяви пред Нова вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със срива на Търговския регистър в края на миналата седмица. Регистърът започва да работи поетапно от днес.

Основните задачи занапред – да се възстанови цялостната дейност на регистъра и да се установи вина, обясни Дончев.

По думите му става въпрос за технически проблем, но това не означава, че няма и човешка вина. Той заяви, че не подозира сривът да е следствие на злонамерени действия, но не изключва някой да не си е свършил работата както трябва – може да става въпрос за немарливост, безотговорност на служители.

Заместник министър-председателят обясни и че от вчера се прави одит на всички информационни системи, така че да се разбере къде е проблема – софтуерен или хардуерен.

Всички специалисти ме уверяват, че загубени данни няма да има„, подчерта отново Дончев.

Специалистите уверявали, че системата ще бъде възстановена в състоянието, в която е била към момента на срива.

Дончев обясни и че проблемът е възникнал заради дефектирани, изгорели дискови устройства.

„Става дума за технически проблем… изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация. Това е огромно количество данни“, обясни още Дончев.

Според събеседника към момента не се изнася повече информация, защото тече разследване. Извършва се проверка от прокуратурата, служби, МВР… съвсем разбираемо е да не се обявяват данни за намесени лица„, обясни той.

След като службите си свършат работата, те ще обявят кой е отговорен за проблема. По думите на вицепремиера ако има данни за незаконни действия, злонамереност, немарливост – виновните ще бъдат наказани.

Дончев обясни и че до 10 дни ще предложи в Министерски съвет да се създаде „един специален държавен център, където да се „складира“ още един път цялата информация на държавните регистри и архиви„. Според него без значение дали става въпрос за софтуерен или хардуерен проблем, държавните архиви и регистри трябва да бъдат обезпечени – информацията да се пази на още едно място.

Междувременно още от понеделник се очаква Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) да започне проверка на всички държавни информационни системи.

„Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не трябва да я подценява“, каза още вицепремиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук