До 10 дни от ГЕРБ предлагат проект за Закон за енергетиката

0
9904
© Юлия Лазарова

Врамките на следващите 10 дни от ГЕРБ ще предложат конкретните текстове за промени в Закона за енергетиката, които да внесат в парламента. Началото на март би трябвало да се приемат тези промени. Това прогнозира в предаването „Неделя 150“ Делян Добрев от ГЕРБ, който е и председател на парламентарната комисия по енергетика. Той определи срещата с бизнеса на тази тема като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните там мерки.

„Написахме редица мерки и си поставихме срокове за изпълнението им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна,“ каза Добрев.

Държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите. Гласят други обсъждани мерки.

Относно американските централи, които се обсъждат от четири години, Добрев коментира, че има напредък по този казус, свързан с евентуална държавна помощ. „Знаем, че тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите.“ Депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.

Депутатът от БСП и член на икономическата комисия Драгомир Стойнев определи тези стъпки в енергетиката като разумни, но и краткосрочни.

Нямам особени притеснения за Истанбулската конвенция.

„Истанбулската конвенция е документ, вкарващ норми за толерантност. Аз нямам особени притеснения,“ коментира Добрев. От партията му ГЕРБ внесоха в Конституционния съд питане дали конвенцията противоречи на основния закон. Той обясни, че това е направено, за да се отговори на притесненията относно текстовете и мотивите към Конвенцията.

„Очевидно е, че зимните ни курорти имат нужда от развитие. Новите писти и съоръжения са много малко,“ коментира още Делян Добрев. По думите му, това развитие не трябва да става за сметка на природата.

Според него повече лифтове и повече писти е по-добре за зимните курорти. Така, смята Добрев, ще привлечем и повече туристи. Трябва да бъдат преценени рисковете за околната среда, не трябва да става, ако рисковете и увреждането на околната среда е по-голямо от ползите, допълни депутат от мнозинството.

От ГЕРБ се разграничиха вече от позицията на Валери Симеонов относно посещението на евродепутата Ска Келер в България. Но Добрев коментира, че всеки има право да изразява позициите си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук