Евгений Михайлов извади мръсните тайни на Бойко Рашков как е искал да манипулира показания

0
2657

Писателят разказа скандална случка от миналото си със служебния вицепремиер, която се е разиграла през далечната 1990 г.

Писателят Евгений Михайлов разказа скандална случка от миналото си с Бойко Рашков. Тя се е разиграла през далечната 1990 г. малко преди оставката на тогавашния премиер Петър Младенов. Михайлов е бил на разпит при Рашков именно заради  „танковата касета“ с репликата на Младенов „Най-добре е танковете да дойдат“. 

Ето какво разказва Михайлов в личния си фейсбук профил:

9.30 ч. сутринта, 4. 07. 1990 г.
Въвеждат ме в кабинета на Бойко Рашков за пореден разпит за „танковата касета“ с репликата на Петър Младенов „Най-добре е танковете да дойдат“. Предишният разпит беше 9 часа без прекъсване.

Следователят Рашков е зад бюрото си и още с влизането ми започва да крещи:
„Какво си мислите, вие, бе, копелета с копелета?“. Посяга към вестника, който е пред него и започва да налага дървения плот със сутрешния брой на в. „Демокрация“:

„Какво е това, беее, каквооо?“
Отговарям: „Нищо. Декларацията на първите свидетели, видяли записа 30 минути след заснемането му.“
„Няма да стане вашата, бе, нямааа! – продължава да крещи Рашков, който преди това в продължение на 20 часа ме е разпитвал и се е опитвал да манипулира показанията ми.

„Г-н Рашков, за тези свидетели ви казах още при първия разпит, но вие още не сте ги извикали. Нормално е да се плашат, че може да ги премахнете и за това излизат публично с имената си.“.

Той побеснява още повече и устата му се запенва, но не може да произведе и звук.
Работа е там, че в този брой на в. „Демокрация“ излезе декларацията на сестрите Жени и Ягода Лазарови, които видяха записа още същата вечер на 14 декември 1989 г. и разбиваха на пух, и прах ченгесарската версия, че записът е фалшифициран и допълнително „манипулиран от американците по компютърен път“.

Жени и Ягода бяха разнесли декларацията си и до всички тогавашни медии, но излезе само във вестник „Демокрация“.
Два дни по-рано, на 2 юли, на пресконференцията в 272 аудитория на СУ, която се предаваше директно по БНР, се бях заклел в децата си, че казвам истината и бях призовал П. Младенов да направи същото.

Експертната комисия от 34 специалисти по звук и картина, свикана от следствието заседаваше вече трети ден, но ченгетата се опитваха да манипулират заключението й.

„Не може да стане вашата, не-мо-жеее! Ще видите какво ще стане с вас!“ – изкрещява за последно Бойко Рашков.
„Да става каквото ще, но истината ще победи.“ казах на изпроводяк. Не ме беше страх. Знаех, че пред вратите на следствието чакат журналисти, включително и от западни медии.

Същия ден, 4 юли 1990г., следобед експертната комисия излезе с категорично заключение, че записът е автентичен!
На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подаде оставка! (историята е разказана с подробности в предаването ми „Минало (не)свъшено“ https://www.youtube.com/watch?v=1bcTIjcPJT8… )

Тогава не можех и да си представя, че през 2021г. комунистическият следовател Бойко Рашков ще стане зам. мининистър председател и министър на вътрешните работи на натовска, и европейска България.

Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, „бившите хора“…
А ДБ нека продължават да развяват Бойко Рашков като знаме. Накрая ще останат само с дръжката на знамето в ръка…!

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук