Един от най-добрите токсиколози у нас шашна всички със съветите си за здраве!

0
1332

Не пийте друг домашно приготвен алкохол, освен ракия, е само една от препоръките на доц. Маргарита Гешева

Един от най-добрите токсиколози у нас посъветва – не пийте друг домашно приготвен алкохол, освен ракия, не яжте диворастящи гъби, премахнете газовите бойлери и, ако сте шофьор, не поставяйте в колата си антифриз в бутилки от минерална вода. Чести са случаите на отровени деца, които в момент на жажда, отпиват от подобни бутилки на задната седалка на автомобила. Думите са на доц. Маргарита Гешева, национален консултант по токсикология и завеждащ от години Клиниката по токсикология в столичната болница „Пирогов”, цитиран от Дарик.

„Всички спиртове за почистване съдържат изключително много метанол, така че винаги да се чете съдържанието и никога да не се поставят в бутилки от питейни течности“, посъветва още тя.

Сред другите препоръки, които специалистът отправи са при ухапване от змия да не се прави компрес.

„Когато сме сигурни, че става въпрос за ухапване от змия, т.е. са налични две точици на разстояние от 5 до 7 милиметра, да няма компесивна превръзка, да няма разрязване на раната с ножче, да няма изсмукване на кръв от друг човек. Първата мярка е да се закара пациентът до първия медицински пункт, а там би следвало да имат противозмийски серум, който да се приложи“, обясни доц. Маргарита Гешева.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук