Емил Димитров – Ревизоро: Пари за чистенето на речните корита не се отпускат

0
193

За бедствието в Карловско не е виновна незаконната сеч, заяви той

Пари за чистенето на речните корита не се отпускат, затова се стига до бедствия с такива мащаби. Не е виновна незаконната сеч. Това коментира в предаването „Събуди се” бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.

„Коритата на реките трябва да се чистят от областните управи, но затова трябва да им се дадат пари. А никой не им дава пари. Когато има проблем се започва – ама защо нищо не е направено?  Областните управители всяка година подават молби за бюджет за чистене на речните корита, а такъв не им се дава”, обясни Емил Димитров.

Продължава разчистването на щетите в село Богдан (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В населените места кметът не може да каже на общинския съвет – „Дайте пари да изчистим реката”. Защото тези пари ще трябва да ги вземат или от физкултурния салон, или от детската градина”, коментира бившият министър.

„Ако в тези три села бяха изчистени речните корита, щяха да пострадат по-малко къщи”, смята той.

Димитров даде пример с река Искър в София.

„На река Искър от Панчарево до Нови Искър проводимостта е 30 кубика в секунда. Когато има голям дъжд и реката е пълна, спираме реката, за да се вместим в тези 30 кубика. В противен случай имаме диги, където трябва да се изкопаят, водата да се излее в полето, за да не наводни населените места”, обясни Димитров.

В Пловдив се балансират 3 язовира, за да не наводнят града, обясни още той.

Повече гледайте във видеото. 

https://www.vbox7.com/play:6e2ede0252

nova.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук