Заснеха каменна глава на неизвестно божество на Перперикон

0
1610

74-годишен бивш учител смята, че святото място започва „да говори”

Милко Узунов, 74-годишен пенсиониран учител засне скална глава на Перперикон, съобщи 24rodopi.com. По думите му тя се намира над входа на древния град, който се намира в близост до чешмата.

Там се извисява самостоятелна скала, която местното население нарича Бакъджък. Наименованието й може да бъде изведено от турските думи „бакъджъ“ и „бакъджълък“, чиято част от значенията са гледащ, наблюдаващ, грижещ се, пазещ и др. Тази семантика, струва ми се, кореспондира с наблюдаваното от мен изображение на скалата в часовете между 11 и 12 на 18 април. То наподобява глава на човек с гигантски размери макар, че някои лицеви черти не са съвсем ясно изразени, например носът“, твърди пенсионираният учител.

„На снимката се виждат добре изразени мустаци, които се спускат успоредно към брадата, която също е много голяма. Лявото око, гледано срещу снимката, е ясно изразено, а устата е леко разтеглена в усмивка. Тази изразност на окото ме навежда на мисълта, че може би става въпрос за някакво божество, което на този етап ми е трудно да дефинирам. Вероятно това е всевиждащото око на Бога, както се среща в много религии. Феноменът е заснет  с 20 мегапикселов фотоапарат и с десетки пъти увеличение. В следобедните часове изчезва“, посочи Милко Узунов.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук