Зла енергия пази съкровища на Света Анастасия

0
1543

Душите на убитите търсят помощ да опазят мястото от нашественици

Десетки авантюристи от години търсят заровеното преди векове злато

Зловеща енергия пази пиратски съкровища, които били заровени преди хиляди години на остров Света Анастасия, разказаха пред „Зодиак“ посветени в тайните на свръхестествените сили.

Островът край Бургас през последните две години се превърна в магнит за туристи от цял свят. Легенди за него се предават от векове и през годините са привличали не един и двама търсачи на съкровища. Говори се, че в миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападали острова отново, и отново. Гневните разбойници търсели именно заровеното от загинал пират златно съкровище. Тогава монасите се затворили в островната църква и се помолили на света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега, където може да се видят и днес.

Запознати с тайните на мистиката разказват, че на него досега бродят духовете на хората, които са били убити там.

„Това място е осквернено, имало е много смърт. Сега там остават духове, които искат възмездие. Те търсят помощ да опазят острова, за да бъде неприкосновен за всякакви нашественици. Затова мястото би могло да бъде спокойно и безопасно само и единствено, ако се запази от тези туристически набези“, обясни пред „Зодиак“ маг Селена.

Тя твърди, че островът вече е опорочен, след като се е превърнал в атракция.
„Тази земя няма да има мир, няма да има покой. Това място не е свещено, то плаче. Земя, която се рови за съкровища, както се казва според легендите, кълне и убива тези, които посягат на нея“, поясни тя.
По думите й единствено душите на загиналите са тези, които могат да разрешат тайните да бъдат разкрити от човечеството.

„Това е защитена зона и тя може да бъде предадена само отвътре. Независимо колко силна е витаещата енергия, има различни входове, които могат да бъдат отворени само от вътрешността на мястото“, посочи маг Селена.

Останки от вкаменения пиратски кораб може да се видят и днес
Останки от вкаменения пиратски кораб може да се видят и днес

Влюбени вдигат сватби в бившия затвор

Въпреки зловещите легенди, които се предават през поколенията, много влюбени двойки от България и чужбина вдигат сватби на остров Света Анастасия. Желаещите да се врекат във вярност на туристическата атракция в Бургаския залив стават все повече и резервации има до края на септември, показа проверка на „Зодиак“.

Дестинацията се оказва много привлекателна не само за търсачите на съкровища, но и за авантюристи, които избират да предложат брак на половинката си именно на земите, на които е имало страховит затвор. Запознати разказват, че не един и двама влюбени мъже са чули заветното „да“ именно там.
Островът е истинска атракция за чужденци от цял свят. Сред посетителите са туристи от Бразилия, Китай, Япония, Израел и Южна Корея. Най-много са руснаците, които търсят усамотение в къщите за гости, носещи духа на монашески килии. Други туристи предпочитат да разгледат 9-те декара земя, като акостират с личните си яхти.

Желаещите да се врекат във вярност на туристическата атракция в Бургаския залив стават все повече
Желаещите да се врекат във вярност на туристическата атракция в Бургаския залив стават все повече

Опожаряван и нападан от морски разбойници

Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г.

Манастирът „Света Анастасия Лечителка“ е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от XV век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати.

Църковната обител просъществува до 1923 г., когато манастирът е превърнат в затвор. Там са заточени 132-ма комунисти и земеделци. Трудната поддръжка на островния затвор принуждава правителството да прехвърли затворниците в бургаския полицейски участък, а част от тях са освободени. След атентата в софийската църква „Света Неделя“ през април 1925 г., островът отново е превърнат в затвор. На 29 юли 43-ма от арестантите успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина./ТРУД

16-3
Манастирът „Света Анастасия Лечителка“ е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук