Изненадващи данни за еврото и българите

0
2661

Повечето нашенци не искат въвеждане на единната европейска валута – страх ги е

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция Тренд специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021. Данните представи Анастас Стефанов, управител на Агенция Тренд.

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото приемане като национална валута.

По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България.

Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута.

Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика.

Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук