Израелски ужас тлее и в България, Плевнелиев предупреди за заплахата

0
510

в Тел Авив бяха обезглавени службите и ръководството на армията. Като че ли ние сме на път да направим същото нещо в София, заяви той

„Разделението не ни помага, а напротив много ни пречи. Демонстрацията на такова тежко разделение, когато става дума за сигурността на българските граждани, е един акт на изключителна държавна безотговорност“, това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2018 г.).

„Да помислим логично, година и половина президентът Румен Радев нарушава закона и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Обществото си каза държавният глава не спазва закона и какво прави той. Още по-арогантно той прави точно обратното – кани хора, но частично не в пълния формат“, заяви президентът Плевнелиев в сутрешния блок на БНТ.

Той е категоричен, че разделението кани вълка в кошарата.

„Вие виждате голямата трагедия в Израел. Донякъде тя е провокирана от това, че за съжаление израелската държавност през последните години беше тежко разделена по всички възможни въпроси.

Бяха обезглавени службите и ръководството на армията. Като че ли ние сме на път да направим същото нещо в България„, предупреди президентът Плевнелиев.

Той е изключително притеснен, че в такъв момент от историческа важност нашата държавническо ръководство изглежда по този начин.

Не, не може да има два КСНС. Не, не може държавният глава да кани когото си иска на тях заради неговото его, като нарушава отново Конституцията.

Не, не може да дублираме съвет, който е толкова важен за сигурността на гражданите в Народното събрание (НС) и на трето място.

Да, премиерът има своя съвет по национална сигурност. Той има право да го свиква на месечна база, ако трябва и на седмична, когато е трудно и тежко. Разбирам това, което ще се случи в Министерски съвет (МС). Това, което не разбрах и останах дълбоко потресен беше действието на държавния глава Румен Радев“, заяви президентът Плевнелиев.

Според него Радев трябва да предприема конкретни действия и да реформира службите.

„Реформа, реформа, реформа – отговорна. Нашите служби са политизирани, не са на висотата на очакванията“, посочи Плевнелиев.

Политиката у нас

„Президентът Румен Радев изобщо не искаше да връчва този мандат. След това тази сглобка се случи.

Президентът русофил и популист Румен Радев, заедно с трите русофилски и популистки партии в този парламент – БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“, ще направят всичко възможно да бутнат това правителство. Защо? За да спрат България от по-нататъшна интеграция в Европа“, това заяви бившият президент.

Той коментира вота на недоверие срещу кабинета „Денков“.

„ДПС като политическа партия са проевропейска и продемократична политическа партия. Когато става въпрос да защитим европейското бъдеще на България, ние трябва да търсим подкрепа от всеки.

Всичките тези реформи, които днес се случват след 3 години абсолютно безвремие, България днес стои добре. Прави отново реформи и се придвижва към една нова фаза на интеграция“, смята Плевнелиев.

Войната Израел – „Хамас“

Бившият държавен глава коментира и военния конфликт между Израел и палестинската терористична групировка „Хамас.

„Познавам достойни генерали от израелската армия и съм сигурен, че те ще спазват правилата. Ние бяхме свидетели на брутален акт на тероризъм, при който в Израел бяха избити мирно танцуващи млади хора, семейства, бащи с деца.

Ние сме длъжни, виждайки това да го осъдим. Всички ние в България трябва да застанем на страната на Израел.

Същите тези „Хамас“ и „Хизбула“ организираха терористичен акт в България на летището в Сарафово. Взривиха автобус с мирни туристи, а българският шофьор почина“, припомни той.

„От едната страна са САЩ и Израел, а от другата Русия и Иран. Цената на петрола оттук нататък за дълго време ще бъде доста висока, от което ние много ще страдаме. И не само ние, а и целият Запад“, каза Плевнелиев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук