Йотова призна: Втората победа беше много по-емоционална

0
261

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет години българите преценявали работата им с Радев

“Втората победа определено беше по-емоционална, защото пет години българските граждани у нас и в чужбина преценяваха работата, която сме свършили, и в крайна сметка ни дадоха отново доверието си”, заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова в първото си интервю след встъпването в длъжност пред БНТ.

“Благодаря за оценката на анализаторите, че аз съм била политикът в двойката. Според мен успехът на нашата двойка не е кой какъв е, а в екипната работа. Всеки си тежи на мястото, ние с президента Радев сме различни като характери. Смятам, че за тези пет години разширих видимо този пост – на вицепрезидента. Президентът ми възложи тежки ресори. Смятам, че направихме много особено в работата с българите зад граница. Сега амбицията ни е да направим най-после Български културен институт”, добави тя.

„Няма как да не кажа, че много колеги от ГЕРБ по време на предишния мандат подкрепяха идеята за културен институт. Но всички те казваха, че Борисов трябва да каже. А Борисов очевидно не се интересуваше от това“, уточни Йотова.

„Аз не отдавам вече такова значение на разграждане на модела. То ще си дойде от само себе си. Не знам кое е по-тревожно – пандемията или огромните неравенства между българите. Ако тези неравенства се коригират, моделът ще си отиде сам. Ако има политическа воля за това, съвсем скоро ще възстановим страната си, даже ще има подем. Една дума, която като че ли сме забравили“, сподели новият стар вицепрезидент.

„Някои твърдят, че има конфликт между президент и премиер, други са на мнение, че президентът диктува решенията на премиера. Щом така са разделени мненията, значи си вършим добре работата“, бе лаконична по темата Илияна Йотова.

„Трябва да има малко по-голяма подреденост в действията на правителството. Някой министър си предлага някакъв закон, без да се координира с останалите. Може би защото е сложно в четворна коалиция. Имат сто дни, но нямат сто шанса“, оцени действията на кабинета Илияна Йотова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук