Корнелия Нинова: Единението вляво може да промени модела на управление

0
1

„Колеги, благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни. Радвам се, че след първата ни среща правим втора, както заедно решихме тази дискусия да прерасне в серия от разговори за общи политики и общи действия. Ние сме представители на различни партии и неправителствени организации, представляваме различни хора, но има неща, които ни обединяват. Единението вляво може да промени модела на управление“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на втората среща с над 30 леви партии и с неправителствени организации.

Дискусията, продължила повече 2 часа, обхвана различни теми, обсъдени бяха политики по доходите за младите семейства, преизчисляване на пенсиите, данъчна реформа, модел на определяна на минимална работна заплата.

„Още повече след пандемията Covid-19 бедността се увеличава, неравенствата нарастват и българското правителство не реагира адекватно на тези проблеми. Както виждате -обявените досега мерки за кредитиране на физически лица, за кредити за бизнес не дават очаквания резултат. Не само че закъсняха, все още няма реализация по тях, а дори и по-късно реализирани- не дават очаквания резултат както за икономиката, така и за хората. Нарасналата безработица за нас е огромна тревога“, коментира Корнелия Нинова.

По думите й прогнозите на европейските институции за очакван спад с над 7% от БВП са изключително сериозни. По всички прогнози на анализатори, специалисти и финансисти- наесен се очаква тежка социално-икономическа криза.

„Целта на нашата среща е да чуем вашите мнения и предложения какво да направим всички заедно, за да преодолеем тези последици по-лесно. От БСП, като парламентарно представена партия, и досега предлагаме мерки, но и вие ще ни дадете идеи за това как да действаме и заедно да решаваме тези въпроси, дори на фона на това, че наесен предстои приемане на бюджета за следващата година и три годишната прогнозна рамка“, обърна се Нинова към представителите на левите формации.

Ето какво още каза лидерът на БСП на срещата:

„Кризата през  есента съвпада с важните решения за финансовото, икономическото и социалното състояние на обществото. Днес ние представяме нашето виждане какво трябва да се направи. Част от решенията виждаме и през промяна на данъчната политика чрез отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивно данъчно облагане, семейно подоходно облагане, намаляване на ДДС на храни и лекарства – една много сериозна данъчна промяна. Колкото и нашите политически опоненти да твърдят , че политика през данъци не се прави, това не е вярно.

Един от начините за преодоляване на неравенствата е през данъчната политика. Тя трябва да се прави разумно и без популизъм, с много ясни изчисления, за да не се провали бюджетът и за да се гарантира финансовата стабилност на страната. Нужно е да намерим разумното сечение- така че да съчетаем финансова стабилност с данъчна реформа и с много по- целесъобразно изразходване на средствата от бюджета в сектори, които са ключови за българската икономика, генерират БВП, добавена стойност и осигуряват работни места.

В момента продължава политиката на хаотично харчене на държавните пари по политически и партийни цели, без да са подпомогнати приоритетните сектори, без да е оценен ефектът от това харчене, без да е даден в парламента ясен отчет за състоянието на финансите на страната. Заедно, с повече съмишленици, търсим верния път за подпомагане на икономиката и с грижа за хората.“

Участниците в срещата се договориха в следващите дни да излязат заедно с обща позиция по социалната политика.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.