Край на надеждите на Първанов, че може да повтори тактиката на Путин! Вижте мнението на проф. Михаил Константинов пред медията ни!

0
1581

ЦИК няма да регистрира лидера на АБВ, ако се кандидатира за трети президентски мандат

Надеждите на лидера на АБВ Георги Първанов, че може да се кандидатира за трети президентски мандат угаснаха. Според мнението на председателя на „Информационно обслужване“ и бивш зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов подобно намерение е в пълен разрез с конституцията и законите на страната. Самият Първанов не веднъж даде да се разбере, че иска да потрети мандата си като държавен глава, като по този начин повтори тактиката на руския президент Владимир Путин, който разменя позицията си с Дмитрий Медведев. Заговори се, че Първанов ще е общият кандидат на БСП и АБВ на изборите тази есен. Идеята се подхрани след като двете формации сближиха позициите си непосредствено след избирането на Корнелия Нинова за лидер на Соцпартията.„Моето мнение е категорично и то е, че Първанов не може и няма право да се кандидатира за нов президентски мандат. В конституцията е записано, че един политик не може да бъде президент повече от два мандата. Ако в основният закон беше написано, че даден човек не може да е държавен глава повече от два последователни мандата, каквато е руската конституция, то той би могъл да кандидатства и за трети път. Така правят Путин и Медведев. Първият изкара два мандата като президент, след това го наследи Медведев и сега отново той е президент.

Българската конституция, обаче е категорична и тя посочва, че един претендент не може да е повече от два мандата президент „, коментира проф. Константинов пред БЛИЦ.

Така номинациите на Първанов за трети мандат, които бяха направени от членовете на АБВ на практика са безпредметни.

„Ако се стигне до кандидатурата на Първанов за трети мандат, то ЦИК няма да го регистрира. Тогава хипотетично той може да обжалва и ще се стигне до по-високи съдебни инстанции“, посочи проф. Констонтинов.

Той уточни, че Първанов би могъл да се кандидатира за вицепрезидент, но изрази позиция, че не вярва да прибегне до тази опция.

„Очевидно е, че г-н Първанов е силен български политик. Но това, което прави около президентството не му помага“, смята проф. Константинов.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук