Лекари препродават метадон на черно

0
856

3500 се лекуват с този метод, само 2% се отървават от дрогата

Лекари и наркозависими препродават метадона, който им е изписан за лечение, като цената за кубик варира между 2 и 5 лв. Така те си докарват 20-40 лв. от продажба.

Триковете дилърите да се снабдят с метадон са няколко. В някои от случаите те плащат на лекар психиатър, който им издава бележка, че имат нужда от количество няколко пъти по-голямо от реалното. Излишъкът те разреждат и продават незаконно на улицата. В други случаи пък, дилъри стават самите лекари, участващи в метадоновите програми. Някои доктори играят в комбина с пациентите си, като им изписват 2-3 пъти по-високи дневни количества. След това наркоманът продава излишъка и дели парите с лекаря. В други случаи самите наркомани се опитват да излъжат психиатрите, като заявяват по-голямо от реално необходимото им количество. Самите наркомани също въртят търговия с препарата, разказа психотерапевтът и основател на центъра за лечение на зависими “Ново начало“ Желяз Турлаков. Дневната дозата за лечение на наркоман е различна според степента на пристрастяването и особеностите на организма. Незаконната търговия се улеснява от факта, че много лекари вместо да викат пациента всеки ден и да го изчакват да изпие препарата пред тях, им го дават в количества направо за седмица напред. Според Турлаков това е груба грешка, от която именно процъфтява далаверата с метадон на черно. Дилъри наркомани във Велико Търново пък продават на черно метадон на цена 40 пъти по-висока от реалната.

3500 са пациентите на лечение с препарата във всички 30 програми в страната. В световен мащаб успеваемостта на програмите е само 1-2%, обясни Турлаков./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук