Македонските медии в шок след анекса на Сидеров

0
1612

Медиите в Северна Македония в ступор след предложения от лидера на АТАКА Волен Сидеров анекс към Договора за добросъседство.

Основни медии в съседката ни излизат със заглавия, че АТАКА предлага анекс към подписания през 2017 г. контракт и настоява Скопие да не краде историята на България.

Македонските журналисти дори бият камбаната, че София може и да скъса документа. „Ако Скопие не се съгласи да приеме измененията в договора, България може едностранно да го прекрати, аргументират се от „Атака”, пише в подзаглавие македонският интернет сайт „Нетпрес”.

„Парламентът да задължи премиера Бойко Борисов да изготви анекс на договора на България със Северна Македония, чрез който двете държави да се въздържат от всякакви спекулации и опити за присвояване на исторически събития и личности. Такова предложение направиха депутатите от „Атака” в парламента, пишат българските медии”, цитират македонските им колеги.

Журналистите отвъд границата се притесняват, че предложението на Сидеров ще забрани на Северна Македония да обявява за свои общи събития и личности и да прави „опити за присвояване” на владетелите от цар Крум до цар Иван Владислав, както и „всички исторически личности, свързани с националноосвободителната борба и борбата за обединяване на българския народ в пределите на Българската екзархия”.

Всичко това показва, че АТАКА е по делата, а не по думите. Именно затова и македонските медии са толкова притеснени от евентуалното приемане на предложените от Сидеров поправки в Договора за добросъседство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук