Местан в опит за подмяна на ДПС

0
823

Ще прави ли Лютви Местан нова партия – това се питат бившите му съпартийци в ДПС и останалите политици, след като председателят на движението бе изключен след двучасово заседание на Централния съвет на партията в т.нар. сараи на почетния лидер Ахмед Доган, пише „Труд“. Местан не бе поканен на заседанието.

Равносметката от вчера – с вече бившия председател на ДПС се солидаризираха трима депутати – Шабанали Дурмуш, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те напускат парламентарната група, но не и Народното събрание – ще бъдат независими. Един от най-влиятелните депесари в страната – областният лидер на партията в Кърджали Бахри Юмер, също обяви, че напуска партията. Той е един от най-популярните политици в региона и досега е осигурявал там винаги впечатляващи победи за ДПС на всички избори. Юмер е и съосновател на ДПС, като твърди, че партията е била създадена в собствения му дом.

„И осъденият на смърт има право на последна дума. Не може по този начин. А в случая говорим за председателя на партията. Защо не бе изслушан от Централния съвет? Не бе поканен за заседанието. Мен също никой не ме е уведомил, а съм областен лидер на партията. На най-голямата и най-важна структура, на която се крепи партията“, възкликна Юмер пред 24rodopi.com. Засега не е ясно колко местни структури ще тръгнат след отцепниците.

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов и кметът на Ардино Ресми Мурад, които застанаха до Местан на пресконференцията му в Кърджали в деня на неговото изключване, не напускат партията. Първият не дава изявления, а вторият обясни, че няма намерение да предава движението.

Все още не е ясно ще има ли нова партия на Лютви Местан – това е и водещият акцент на турските електронни медии, които отблизо следят процесите в ДПС. Анадолската агенция цитира думите на бившия лидер, че дали ще има нова формация – ще решат избирателите.

Очакванията на много редови депесари в неделя да стане ясно дали ще се роди ДПС-2 не се сбъднаха. На последния трети ден от възпоменателните чествания от т.нар. възродителен процес за изненада на гласоподаватели и журналисти топполитици не се появиха. В четирите момчилградски села Груево, Нановица, Равен и Горско Дюлево не дойдоха нито тримата нови съпредседатели на ДПС, нито Местан. На молитвите, на които се събраха стотици местни хора, се появиха само депутатите Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрулла и Айхан Етем, които не са напускали парламентарната група. Честванията преминаха с поднасяне на венци и молитви, но без политически речи.

 

Засега лидерите на останалите български политически сили отказват да коментират трусовете в ДПС. Единствен това стори Радан Кънев, който нарече събитията „пошъл мафиотски театър“, с което си навлече гневните коментари на стотици българи в социалните мрежи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук