МО с реакция след нахлуването в цех на US войници в Чешнегирово

0
2552

Снимка: БГНЕС

Във ведомството не са постъпвали официални жалби

ВМинистерството на отбраната до момента не са постъпвали официални жалби и сигнали във връзка с оповестения чрез медиите случай в село Чешнигирово. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Министерството на отбраната е предприело нужните действия за изясняване на всички обстоятелства, като по случая е назначена проверка. До нейното приключване Министерството ще се въздържа от коментари по темата, допълват от ведомството.

Както вече стана известно, американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско. Претърсиха го натръшкаха и респектираха персонала, припомня „Монитор“. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, е отпреди дни по време на съюзническо учение в Чешнегирово.

Собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение, информира Нова телевизия.

Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение. Група военни, въоръжени с къртечници и автомати, прескачат ограда и нахлуват в цеха.

Действието се развива на 11 май. Документирано е от няколкото охранителни камери, разположени в цеха. Около 13.30 часа седем въоръжени войници прескачат оградата и нахълтват в цеха за нестандартно оборудване на рафинерии за олио.

Първи срещу тях се оказват Георги и Атанас.

„Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика „Седал!Седал!“. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас.

Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето“, разказва Георги Нешев, който работи в цеха.

„Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх“, спомня си колегата му Васко. Въоръжените войници се разпределили на групи и обходили всички помещения в цеха.

Това показват и кадрите от охранителните камери. След като извършили т.нар „прочистване“ на обекта, напуснали сградата.

От страх работниците не посмели да се обадят на тел. 112, а сигнализирали собственика, който по това време не бил във фирмата. Той от своя страна отишъл до военното летище, за да потърси обяснение за действията на натовските войници.

Петя Славова
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук