Нинова не иска нови избори – биха били фатални за страната

0
144

БСП обсъжда 4 варианта за изход от политическата криза

Четири варианта за изход от политическата ситуация очерта лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на днешния пленум на „Позитано“ 20 – правителство на малцинството, нов кабинет в рамките на това Народно събрание, предсрочни избори и програма на правителство с конкретен срок на дейността му.

От изказването й пред членовете на Националния съвет стана ясно, че соцлидерката не желае избори сега.

По думите й първият е правителство на малцинството, което е трудно, но не невъзможно. Според нея си заслужава да се опита този вариант, за да се приеме актуализацията на бюджета, чрез която да се осъществят икономическите и социални мерки и да се задейства плана за възстановяване и развитие. Защото той изисква промяна в около 20 закона, тоест наложително е да има действащ парламент, посочи Нинова, цитирана от Dir.bg.

Според лидерката на БСП вторият вариант – за ново правителство в рамките на сегашния парламент, е невъзможен.

„Първо мандат биха получили Продължаваме промяната. Те категорично са заявили без ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Оставаме отново в същия формат, в който сме и сега, без ИТН. Втори поред за даване на мандат са ГЕРБ. Те са в изолация и не сме чули още никой да иска да прави коалиция с тях. За нас това също е невъзможно“, обясни Нинова.

Тя допълни, че третият мандат е по избор на президента, но за него вече има желаещи, а именно ИТН. „Това изглежда нелогично. Да събориш кабинет, да не подкрепяш правителство на малцинството, да хвърляш държавата в хаос, за да получиш третия мандат и пак да направиш правителство на малцинството е нелогично. Това е загуба на време, на ресурси“, каза още Нинова.

Третата възможност – нови избори, би било фатално за страната.

„Такива избори биха били възможни през септември – октомври. На прага на тежка зима, на пропуснато лято, без компенсация за доходите и икономиката“, допълни аргументите си против председателят на БСП. Четвъртият вариант, който е и нейното предложение, е за изготвяне на програма на правителството и посочване на хоризонт за дейността му.

„Както знаете, един от недостатъците на сегашното правителство е, че нямаме програма. Много пъти го поставяхме този въпрос пред всякакви формати. Не е нормално толкова време да нямаме програма. Нека обмислим вариант БСП да покани на разговори досегашните коалиционни партньори, включително ИТН с предложение да направим програма с много ясно разписани стъпки какво ще направим оттук нататък с оглед на ситуацията. И да сложим хоризонт на такова правителство. Помислете дали да не предложим такъв вариант и хоризонт до края на годината“, заяви Нинова.

Соцлидерката отнесе критики от социалисти по време на заседанието на Националния съвет. Костадин Паскалев укори ръководството на партията, че решенията се вземат нелегитимно, а Калоян Методиев диктува какво да бъде поведението на социалистическата партия.

„Давам си сметка, че сме в нова ситуация, само че решенията трябва да се взимат в този национален съвет, който формулира политиката на партията между конгресните заседания. Уви, намерихме друг орган – Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група. Това е противоуставно“, каза още Паскалев.

Той поздрави министър Гьоков за това, което се е опитал да направи, заедно с екипа на БСП в МС, но подчерта, че „сме изключително далеч от онзи принцип за осъвременяване на пенсии на хора, които имат еднакъв трудов стаж, еднаква професионална квалификация и са работили едно и също в рамките на един и същ период, да получават еднакви пенсии сега“, каза Паскалев, като разкритикува, че до момента БСП не изпълнва програмата си.

Паскалев подложи на критики и поведението на БСП относно спирането на руския газ и износа на оръжие за Украйна.

„Тотално лицемерие е да казваш, че сме срещу спиране на преговорите с „Газпром“, а като член на правителството да подкрепяш друго решение. Да твърдиш, че не се внася оръжие за съседни на Украйна страни, същевременно да ти публикуват в медиите снимки на частни фирми, които изнасят оръжие. Ще лицемерничим ли до последно?“, попита социалистът.

„Кой взима решенията в БСП?.Уважаеми другари, казвам ви го с болка, ако продължаваме да мълчим и се отнасяме пасивно към процесите, скоро Националният съвет ще се превърне в ликвидационен съвет на партията. Аз не искам да участвам в такъв позор. С лицемерие хора не се печелят. Другарко Нинова, давате ли си сметка, че поведението на БСП се формира в последно време от Калоян Методиев?“, атакува Паскалев лидера на БСП.

„Той говореше някакви неща за президента, после ние го взехме като партийно поведение. Вие самата не го подкрепихте за втори мандат. Давате ли си сметка, че това, което излиза в публичното пространство, неглижира Националния съвет? Прави го в излишен орган“, констатира Костадин Паскалев.

Нели Христова

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук