Номинираха Валери Станков за голямата награда „Варна“

0
8047

Поетът Валери Станков е номиниран за голямата награда „Варна“ за цялостно творчество с доказан принос в областта на поезията. Това обяви журито за присъждане на отличията за ярки постижения в областта на културата, които по традиция се връчват в навечерието на 24 май. Наградите „Варна“ се връчват в няколко категории, като решението на журито се утвърждава от Общинския съвет по предложение на постоянната комисия „Култура и духовно развитие“.

За литература номинациите са две – критикът Панко Анчев за издаденото изследване „В зоната на разпада“ (романите на Достоевски) и Ангел Дюлгеров за книгата „432 херца на Недялко Славов и общата граматика на съвременния български роман“. В сферата на изобразителните изкуства за награда „Варна“ са номинирани Пламен Аврамов за юбилейната му изложба скулптура и рисунка през миналата година в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и фоторепортерът Красимир Делчев за участието му в изложби, в които проявява майсторство като портретист.

За театър предложенията са три – Пламен Георгиев – артист, певец, водещ, ръководител и консултант на театрални състави; Цветина Иванова – за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета; Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.

В категорията „Музика“ за награда „Варна“ е номиниран представителният духов оркестър на ВМС с диригенти кап. III ранг Мирослав Трифонов и кап.-лейт. Георги Зайранов, който има 134-годишна история, както и музикантът, композитор и продуцент Константин Джамбазов. В категория „Опера“ за отличие е предложен балетният състав на Варненската опера за реализацията на балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тошева, а за „Танц“ – хореографът и ръководител на балет „Мелади“ Милена Попова и академичният танцов театър „Черноризец Храбър“ с художествен ръководител проф. Петър Атанасов.

За награда „Варна“ в сферата на киното е предложен екипът от РТВЦ – Варна, реализирал документалния филм за плаването на кап. Георги Георгиев „Около света за 202 дни“. Сценарист на филма е Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева.

Няма номинации за категория „Архитектура“, а за журналистика за наградата е предложен Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата филма на БНТ-2: „№1 –Туризмът: Светският блясък на Варна“ и „Варна – време за шоу“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук